Zeilen Sporaden

Wil je zeilen langs de Sporaden? We kennen bijna allemaal de film "Mamma mia" maar het is echt iets dat je zal roepen tijdens deze mooie reis! De bijzondere eilanden die je leert kennen is ongekend. En allemaal, hoe klein of hoe groot, de Griekse sfeer voel je optimaal bij deze reis!

Je kunt deze reis maken met je eigen zeilschip of met een schipper. Alle opties zijn mogelijk om deze reis te realiseren. Lees snel verder en vergeet ons niet te bellen als je twijfelt of nog vragen hebt.

 • Luchthaven Skiathos
 • Transfer inclusief
 • Schipper optioneel
 • privéreis optioneel
 • Groepsreis optioneel

Hoogtepunten

 • Bekende en veel onbekende eilanden
 • De prachtige baaien en vissersdorpjes
 • Rust en stilte
 • Reis alleen met je eigen familie (of)
 • Geniet van het gezelschap van andere flotielje zeilers
 • Dolfijnen!!
 • Bezoek aan Skopelos! Mama mia, we where here...
Lees meer over deze reis

Uw reisschema

Dag tot dag

 • 1Skiathos – Alonissos (20 zeemijlen)
 • 2Alonissos – Kira Panagia (20 zeemijlen)
 • 3Kira Panagia – Steni Vala (10 zeemijlen)
 • 4Steni Vala – Skyros (35 zeemijlen)
 • 5Skyros – Skantzoura (24 zeemijlen)
 • 6Skantzoura – Agnondas (19 zeemijlen)
 • 7Adnondas – Koukounaris (15 zeemijlen)
 • 8...
Bekijk volledige reisschema
Reisverslag
“Wat is het mooiste Griekse eiland? Wij delen onze ervaringen.”
Gaby Verdam
Lees het hele reisverslag

Zeilen Sporaden

Zeilen langs de Sporaden

Zeilen langs de Sporaden met als vertrekpunt Volos, dat ligt aan de rustige Golf van Pagasitikos. Vanuit hier zijn zowel deze Golf als ook de eilanden van de Sporaden erg goed te bezeilen. Volos is makkelijk te bereizen vanuit Amsterdam of Brussel, de vloot is er goed onderhouden en… je kunt deze grotere stad ook nog even ontdekken voor (of na) je zeilavontuur!

De jachten liggen hier aan de gezellige drukke kade van de haven. Alle voorzieningen zijn op loopafstand. Ook is in veel gevallen de vertrekhaven Skiathos, hier is een kleine charterbase.

Je kunt op Skiathos komen door te vliegen naar Skiathos (rechtsstreek of met overstap via Athene) of met de veerboot. Beide mogelijkheden komen uit in de haven van Skiathos en verder reizen is dus niet nodig.

Waarheen zeilen in de Sporaden?

De bewoonde eilanden Skiathos, Skopelos, Alonisos en Skyros behoren tot de Sporaden, wat ‘hier en daar’ of ‘ver uiteen’ betekend. Het Nederlandse woord ‘sporadisch’ komt hier ook vandaan.

Naast de prachtig groene eilanden met mooie zandstranden kun je ook een stuk van het vaste land en van het eiland Evia aandoen. Door eiland en vaste land te combineren krijg je een erg gevarieerd vaargebied. Drukke plaatsen en kleine baaitjes, voor elke dag een andere invulling! Soms moet je een beetje pionieren tussen de vissersboten, en soms staat er een havenmeester op de kade je een plekje te wijzen. Je moet in ieder geval zelfredzaam zijn.

Naast de plaatsen opgenomen in deze informatie zijn er nog veel meer mogelijkheden. Hiervoor verwijzen we je naar de Greek Waters Pilot die op elk jacht aanwezig is. Ook om te navigeren en als Pilot gebruik je deze.

Rustige wateren?

Wanneer in de Cycladen de Meltimi waait staat er in de Sporaden een prachtige windkracht 3-4 Bft, soms schrampt de meltimi wel de Sporaden en met name Skyros. Dan kun je rekenen op een 5-6 Bft.

Doordat het gebied redelijk noordelijk ligt is er nog niet zo veel opbouw mogelijk qua deining. Natuurlijk staan er dan wel wat golven, maar niet te vergelijken met de Cycladen.

Windstil is het er ook wel eens, maar dan kun je een van de vele prachtige baaien bezoeken en heerlijk zwemmen in het heldere water.

Welke route varen?

Omdat de Sporaden redelijk noordelijk liggen is de temperatuur in de zomermaanden een heerlijke 25-30 graden en het water een graad of 25.

In de Sporaden kun je een mooie combinatie maken van baaien en haventjes en eiland en vaste land. Ook kun je makkelijk korte (<15 Nm) en lange (>25 Nm) zeildagen afwisselen. Je zult, met een goede planning, een heel gevarieerde vakantie hebben!

Meer weten over zeilen Sporaden?

Wil je graag meer weten over het zeilen langs de Sporaden of heb je speciale wensen? Neem dan contact met ons op en wij stellen je ideale zeilreis naar de Sporaden samen.

Of bekijk andere inspirerende zeilvakanties

De Sporaden, geniet mee!

Hieronder nemen we je graag alvast mee op zeilreis! Geniet ervan en we hopen snel jullie mooie foto's te mogen bewonderen van deze reis.

Prijs van de zeilreis Sporaden eilanden

Met de genoemde prijzen voor een eigen jacht wordt hier uitgegaan van een zeiljacht met drie tweepersoons cabine’s inclusief schipper. Hier kunnen dus vier gasten aan boord (er vanuit gaande dat de schipper aan boord een eigen cabine heeft).

Voor de meezeilvakantie wordt er uitgegaan van een enkel persoon die meevaart op het moederschip van een flottielje, waar dus ook andere gasten op mee kunnen varen. Beide prijzen zijn laagseizoen prijzen.

Vanaf prijzen zeilreizen (per persoon!)
Eigen jacht met schipper, op basis van 4 personen Sporaden eilanden zeilreizen€ 1.100
Meezeilen aan boord van het moederschip van een flottielje Sporaden eilanden zeilreizen€ 850

Prijzen zijn exclusief:

 • vlucht naar Skiathos
 • maaltijden tenzij anders vermeld
 • reserveringskosten/verzekeringen

Alle zeilreizen zullen wij op maat en naar wens aanbieden. De prijs zal hier dan ook van afhangen. Wij zullen de reis compleet aanbieden, inclusief vlucht, transfers en overnachtingen.

Dag tot dag

Dag 1: Skiathos – Alonissos (20 zeemijlen)

Op zondag vertrekken we na de briefing naar de zuidkant van Skiathos. Hier is een mooie baai waar we de verkoeling van het water opzoeken en de tijd nemen om ons jacht en haar vaareigenschappen goed te leren kennen. Want waarom zou je dat in een warme haven doen, als het ook in een prachtige stille baai kan?

Begin van de middag halen we het anker op en varen door naar Alonissos.

Dag 2: Alonissos – Kira Panagia (20 zeemijlen)

Na een nacht in de haven van Alonissos, wordt besloten om de volgende nacht in een baai door te brengen. Op het eiland Kyria Panagia gaan we naar de baai Panormitis. Dit is in één woord prachtig. Deze baai ligt zo afgelegen dat er zelfs geen telefoonbereik meer is.

Over rust gesproken… Met het idee alleen op de wereld te zijn, vallen we onder de sterrenhemel in slaap op het dek.

Dag 3: Kira Panagia – Steni Vala (10 zeemijlen)

Met een weemoedig gevoel verlaten we onze privé baai en gaan weer op zoek naar de bewoonde wereld. Althans, voor Griekse begrippen dan. We varen terug naar het eiland Alonissos maar gaan deze keer naar Steni Vala – een kleine vissershaven.

Hier eten we ’s avonds dus ook heerlijk verse vis. Maar niet voordat we een duik hebben genomen vanaf het lange kiezelstrand aan de andere kant van het dorpje, nog geen 5 minuten lopen vanaf ons jacht.

Dag 4: Steni Vala – Skyros (35 zeemijlen)

Vandaag een lekker stuk varen! 35 zeemijlen, dus we vertrekken op tijd, meteen na de briefing. Gelukkig waait het goed, dus kunnen we het hele stuk in een kleine 6 uur varen. Skyros is een eiland dat veel weg heeft van een Cycladen eiland: witte huisjes, een Chora (centrum) op het hoogste punt en een zeer goed georganiseerde haven.

Dag 5: Skyros – Skantzoura (24 zeemijlen)

Op donderdag varen we weer een stuk omhoog naar het eiland Skantzoura. Dit is een onbewoond eiland waar dus ook geen haven is. We kiezen een prachtige baai uit aan de zuidkant waar we ons anker laten zakken in het helder blauwe water.

Voor de echte fanatiekelingen is er midden op het eiland een verlaten klooster waar naartoe geklommen kan worden.

Dag 6: Skantzoura – Agnondas (19 zeemijlen)

Opnieuw kiezen we er voor om na een nacht in een baai, de volgende nacht op een bewoond eiland van Griekenland te besteden. Aan de zuidkant van Skopelos om precies te zijn.

We varen naar een kleine haven waar een overheerlijk restaurant te vinden is. Dit is pas echt genieten van de Griekse keuken.

Dag 7: Adnondas – Koukounaris (15 zeemijlen)

Omdat we de vorige avond al zo veel en lekker gegeten hebben, besluiten we vanavond weer een baai op te zoeken - op het eiland Skiathos - en aan boord te koken. Koukounaris staat bekend als de baai met het mooiste strand van Skiathos.

En sommigen zeggen zelfs van heel noord Griekenland… Een langgerekt zandstrand van enkele honderden meters lang, met bijna wit zand en ongelooflijk blauw water.

Dag 8: Koukounaris – Orei (21 zeemijlen)

De volgende ochtend halen we ons anker op en vertrekken naar het eiland Evia. Dit is een erg groot eiland en is op verschillende plekken op een haar na verbonden met het vasteland. We eindigen in een haven aan de noordkant van het eiland.

Dit is een hele andere wereld met een mooi verzorgde haven, leuk dorpje en opnieuw prachtige stranden. Erg aan te raden om hiervandaan de zonsondergang te bewonderen.

Dag 9: Orei – Palaia Trikeri (14 zeemijlen)

Dan is het alweer maandag en beginnen we aan de tweede week van ons zeilavontuur. Dit doen we door op te kruisen bij de heersende wind en aankomen bij een van de meest mooie bestemmingen Griekenland rijk is.

En geloof me, dat zegt veel. Palaia Trikeri ligt op een idyllisch, klein eilandje in een soort binnenzee achter een hele grote landtong van het vasteland. Hierdoor is de zee bijna altijd kalm en vlak en daardoor het uitzicht fantastisch.

Dag 10: Palaia Trikeri – Platania (16 zeemijlen)

Vandaag varen we achter de landtong langs, waar we gisteravond op uitkeken. Hogerwal blazen noemen we dat. Helemaal vlak water en toch goede zeilwind, ideale omstandigheden. Dat vindt de rest van het flottielje ook, dus al snel ontstaat er een wedstrijd.

Eindigend bij een vissersdorp in een mooie baai. We liggen aan de kade, en eten bij een restaurant op nog geen 10 meter achter ons jacht.

Dag 11: Platania – Skopelos Stad (24 zeemijlen)

Vandaag varen we via een wereldberoemd plekje. Namelijk het kerkje van de film Mama Mia. Bij rustig weer, kun je hier voor anker gaan en omhoog klimmen naar het kerkje.

Skopelos is een grote stad met leuke, bruisende boulevard en talloze restaurants en winkels. Goede afwisseling voor de kleine vissersdorpjes en verlaten baaitjes.

Dag 12: Skopelos Stad – Loutraki (12 zeemijlen)

Doordat we vandaag een relatief korte afstand voor de boeg hebben is dit een perfecte dag om ook het land eens goed te verkennen. In Loutraki kan een flinke wankeling omhoog gemaakt worden naar de Glossa. Het uitzicht vanuit dit authentieke dorp is fenomenaal.

Geen zin om te wandelen maar wel om dit dorp en uitzicht te ervaren? Er rijden ook bussen die je graag omhoog brengen en weer terug halen.

Dag 13: Loutraki – Skiathos (6 zeemijlen)

Dit is alweer de laatste vaardag. Met het idee alsof we een wereldreis gemaakt hebben keren we weer terug naar onze vertrekhaven. Een klein stukje varen, dus ruim de kans om nog even optimaal te genieten en ontspannen. Wie nog wil zeilen, kan lekker zeilen en wie liever nog een paar uur ronddobbert in een baai, kan dit ook zeker doen. Baaien zijn hier namelijk genoeg. Heerlijk zeilen dus en vooral alle vrijheid om te doen waar jij nog behoefte aan hebt. Dat is toch de perfecte laatste vakantiedag?

’s Avonds eten we nog een laatste keer met de groep, en dan is het de volgende ochtend jammer genoeg tijd om het jacht te verlaten. Op naar de volgende reis!

Sporaden eilanden

Hieronder zie je de route uitgestippeld. Deze kan natuurlijk altijd last minute worden aangepast indien nodig.

Locatie

Geinteresseerd in deze reis?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Bel ons op 020 – 675 98 62 of
Andere voorbeeldreizen
7 dagen
Vanaf € 450 p.p.
Zeilen Saronische golf
Zeilen Saronische golf
Vaar langs de eilanden gelegen in de Saronische Golf én pak de prachtige hoofdstad Athene mee in deze zeilreis door de Saronische Golf!
7 dagen
Vanaf € 450 p.p.
Zeilen Dodekanesos
Zeilen Dodekanesos
De Dodekanesos eilanden zijn prachtig. Typisch authentieke Griekse eilanden zoals wij ze de moeite waard vinden. Ontdek Griekenland.