De parel van Griekenland; Saronische golf

Zeilen Saronische golf

Zeilen door de Saronische golf is: De wind in je haren en je blik op oneindig.....in de verte het volgende prachtige eiland met witte huisjes en oranje daken! Dit is een beetje hoe het voelt tijdens deze mooie reis op een schip langs de Saronische eilanden.

Je kunt deze reis maken met je eigen zeilschip of met een schipper. Alle opties zijn mogelijk om deze reis te realiseren. Lees snel verder en vergeet ons niet te bellen als je twijfelt of nog vragen hebt.

 • Luchthaven Athene
 • Transfer inclusief
 • Schipper optioneel
 • privéreis optioneel
 • Groepsreis optioneel

Hoogtepunten

 • Vers gevangen tonijn eten!
 • De meest bijzondere zonsondergang
 • Rust en stilte
 • Reis alleen met je eigen familie (of)
 • Geniet van het gezelschap van andere flotielje zeilers
 • Dolfijnen!!
Lees meer over deze reis

Uw reisschema

Dag tot dag

 • 1Athene - Angistri (25 zeemijlen)
 • 2Angistri – Poros (15 zeemijlen)
 • 3Poros – Perdika (14 zeemijlen)
 • 4Perdika – Epidavros (15 zeemijlen)
 • 5Epidavros – Vathi (10 zeemijlen)
 • 6Vathi – Athene (32 zeemijlen)
Bekijk volledige reisschema
Reisverslag
“Eén keer per jaar pakken Jolanda en ik onze koffers mét laptops!”
Ilona
Lees het hele reisverslag

Zeilen Saronische golf

Zeilen in de Saronische Golf en de Golf van Hydra

Zeilen in de Saronische Golf is een aanrader als je ook graag een bezoek wilt brengen aan de hoofdstad van Griekenland. De Saronische Golf is de zee die in de kom onder Athene ligt. De eilanden Aegina, Angistri, Poros en Salamina zijn de bewoonde eilanden in dit gebied en daarnaast zijn er nog tal van onbewoonde, kleinere eilandjes.

Op het vasteland van de Peloponnesos zijn plekken als Vathi, Epidavros en Korfos leuke bestemmingen om naartoe te varen.

Aan de zuidkant loopt de Saronische Golf over in de Golf van Hydra, maar ook dit wordt vaak nog beschouwd als de Saronische Golf. In dit gebied liggen de eilanden Hydra en Dhokos. Die laatste is onbewoond, maar een prachtige plek om voor anker te overnachten.

Zomerseizoen in de Saronische golf

In de zomermaanden vaart er een behoorlijk aantal grote flottieljes rond, wat de havens vol en gezellig maakt. Soms moet je daardoor wel een beetje creatief zijn om een plekje te vinden/creëren. Er zijn namelijk zo goed als nergens havenautoriteiten aanwezig om je hiermee te helpen.

Iedereen zoekt zelf de plekjes die voor hun jacht geschikt zijn en na een beetje passen en meten vindt meestal iedereen wel een prima plekje.

Buiten het hoofdseizoen is het een stuk rustiger en is er vrijwel altijd een plek aan de kade te vinden.

Havens en de wind in de Saronische golf

De Saronische Golf heeft vele verschillende havens. Grote boulevards rond het dorp, kleine vissershaventjes, mooie baaien om voor anker te gaan en alles daartussenin.

Wanneer je een week gaat zeilen, is dit gebied perfect om je elke dag iets nieuws te laten beleven. Ga je langer zeilen, dan kun je via de Golf van Hydra naar de Argolische Golf varen om zo een langere tocht te maken.

De windrichting is overwegend noordoost maar deze is niet erg constant. In een week kan het goed zijn dat je geen twee dagen dezelfde wind hebt, wat het qua zeilen erg leuk maakt. Bijna nooit een hele week geen wind en bijna nooit een hele week harde wind. Het gebied blijft over het algemeen vrij van de Meltemi - een sterke, aanhoudende wind in de Egeïsche Zee, die met name op de Cyclades en Dodecanesos voor onrust kan zorgen.

Zeilen in de Argolische Golf

De Argolische Golf ligt ten zuiden van de Saronische Golf, nog onder de Golf van Hydra. Het enige bewoonde en grootste eiland in dit gebied is Spetses. Wel zijn er nog een paar kleinere, onbewoonde eilanden, maar een stuk minder dan in de Saronische Golf. De Peloponnesos speelt hier de hoofdrol met vele leuke havens. Porto Heli, Koiladhia, Nafplion, Astros, Leonidio (Plaka), Yerakas en Monemvasia zijn allemaal opties die tot de Argolische Golf behoren.

Een echte starthaven of een luchthaven is er niet in dit gebied, maar wanneer je vanuit Athene gaat zeilen en je hebt twee weken, dan is dit - in combinatie met de Saronische Golf en de Golf van Hydra - een perfect zeilgebied.

In de zomermaanden zijn de havens vol en gezellig, maar op het water merk je weinig van de drukte. Buiten het hoogseizoen is er in alle havens voldoende plek om aan te meren, ook al zijn de meeste havens niet zo groot. De Argolische Golf heeft grote verschillen in zijn havens. Van kleine, knusse havens (zoals Plaka en Astros) tot grote havens met veel reuring en leven (Zoals Porto Heli en Nafplion). Ook zijn er voldoende baaien waar je lekker voor anker kunt voor de lunch of voor de nacht.

De windrichting in de Argolische Golf is overwegend noordoost. Hoe meer zuidelijk je gaat hoe harder het kan waaien. Dit komt doordat je dan meer aan open zee zit en de wind een behoorlijke ‘aanloop’ kan hebben.

Door de bergen op de Peloponnesos is het erg lastig om juiste voorspellingen te maken, dus houd daar rekening mee en vertrouw nooit volledig op het weerbericht.

Meer weten over zeilen in Saronische Golf?

Wil je graag meer weten over een zeilvakantie in de Saronische Golf en dit eventueel combineren met een bezoek aan Athene? Neem contact met ons op en wij stellen uw zeilreis naar de Saronische Golf samen.

Of bekijk andere inspirerende zeilvakanties

De parel van Griekenland!

Hieronder nemen we je graag alvast mee op zeilreis! Geniet ervan en we hopen snel jullie mooie foto's te mogen bewonderen van deze reis.

Prijs van de zeilreis Saronische eilanden

Met de genoemde prijzen voor een eigen jacht wordt hier uitgegaan van een zeiljacht met drie tweepersoons cabine’s inclusief schipper. Hier kunnen dus vier gasten aan boord (er vanuit gaande dat de schipper aan boord een eigen cabine heeft).

Voor de meezeilvakantie wordt er uitgegaan van een enkel persoon die meevaart op het moederschip van een flottielje, waar dus ook andere gasten op mee kunnen varen. Beide prijzen zijn laagseizoen prijzen.

Vanaf prijzen zeilreizen (per persoon!)
Eigen jacht met schipper, op basis van 4 personen Saronische eilanden zeilreizen€ 550
Meezeilen aan boord van het moederschip van een flottielje Saronische eilanden zeilreizen€ 450

Prijzen zijn exclusief:

 • vlucht naar Athene
 • maaltijden tenzij anders vermeld
 • reserveringskosten/verzekeringen

Alle zeilreizen zullen wij op maat en naar wens aanbieden. De prijs zal hier dan ook van afhangen. Wij zullen de reis compleet aanbieden, inclusief vlucht, transfers en overnachtingen.

Dag tot dag

Dag 1: Athene - Angistri (25 zeemijlen)

Zondagochtend varen we weg uit de Griekse hoofdstad. We laten de drukte voor wat het is, en vertrekken naar de prachtige kleine plaatsjes en baaien die in dit gebied te vinden zijn. Op de eerste dag wordt dat een baai op het zuidwestelijke puntje van Angistri. Hier liggen we met lange lijnen naar een boom en een rotsblok een meter of 10 van de kant. Er is hier helemaal niks, behalve één overheerlijk visrestaurantje.

Tip: vraag of ze verse tonijn hebben en bestel daar de gegrilde en/of sushi versie van. Tijdens het diner zien we een prachtige zonsondergang met ons jacht op de voorgrond.

Dag 2: Angistri – Poros (15 zeemijlen)

De volgende dag beginnen we met een duik om de lijnen los te maken, halen het anker op, en zetten koers naar Poros. Dit is een eiland met een gelijknamig, bruisend plaatsje. Vele restaurantjes, barretjes en jachten sieren de boulevard. Ook zit hier een geweldige ijssalon met 46 smaken ijs. Zeker het proberen waard.

’s Avonds genieten we van typisch Griekse Lamb Kleftiko, Moussaka en Stifado. Drie gerechten die ze hier ontzettend goed kunnen bereiden. De rest van de avond brengen we door in een bar die uitkijkt over de boulevard en waar tot in de late uurtjes gedanst wordt.

Dag 3: Poros – Perdika (14 zeemijlen)

Het volgende eiland dat we gaan ontdekken heet Aegina. We gaan hier niet in het hoofdplaatsje liggen, maar in een wat kleiner en rustiger dorpje aan de zuidkant: Perdika. Dit is een vissersdorpje waar een klein gedeelte van de haven ook diep genoeg is voor zeiljachten. Goed oppassen bij het aanleggen dus.

Eenmaal aan de kade is er in dit dorpje vrij weinig te doen. Daardoor is er juist wel extra veel mogelijkheid om te ontspannen. Doordat de haven vrij open is, plons je zo vanaf je jacht in het frisse water en is de zonsondergang opnieuw adembenemend mooi.

Dag 4: Perdika – Epidavros (15 zeemijlen)

Na twee eilanden gehad te hebben, varen we vandaag naar het vasteland toe. Epidavros: een gezellig dorpje op de Peleponnesos. Epidavros ligt in een grote baai waar je ook vrij voor anker kunt gaan. Dit doen we dan ook voordat we de haven in gaan. Een lekkere lunch bereiden aan boord, vissen voeren met de restjes en een stukje zwemmen om af te koelen.

Eind van de middag varen we door naar de haven om nog een mooi plekje aan de kade te bemachtigen.

Dag 5: Epidavros – Vathi (10 zeemijlen)

Nu we twee eilanden en het vasteland al gehad hebben, kiezen we ervoor om vandaag voor een combinatie te gaan. Het dorpje Vathi op het schiereiland Methanon. Dit schiereiland bestaat uit 27 vulkanen en dus gaan we er eentje beklimmen. Aan het eind van de middag, wanneer de ergste hitte voorbij is, brengt een pick-up ons het eerste deel van de berg op. Vervolgens moeten we nog een half uurtje klimmen en wandelen om de top te bereiken.

Eenmaal terug in de haven, dineren we in het restaurant direct achter ons jacht, aan een tafel recht voor onze loopplank. In dit dorpje is verder helemaal niks, dus het is heerlijk om na het eten op het voordek nog even van de rust te genieten.

Dag 6: Vathi – Athene (32 zeemijlen)

Vrijdag varen we weer terug naar Athene. Dit is nog best een stukje varen, dus een mooie tocht om de week mee af te sluiten.

Halverwege worden we vergezeld door een school dolfijnen die ons een stukje volgen en lijken uit te zwaaien. Tot ziens, dolfijnen. Jullie hebben het maar goed voor elkaar hier, in de Griekse zee!

Saronische eilanden

Hieronder zie je de route uitgestippeld. Deze kan natuurlijk altijd last minute worden aangepast indien nodig.

Locatie

Geinteresseerd in deze reis?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Bel ons op 020 – 675 98 62 of
Vraag een offerte aan
Andere voorbeeldreizen
12 dagen
Vanaf € 945 p.p.
12 dagen Poros, Hydra, Spetses & Athene
12 dagen Poros, Hydra, Spetses & Athene
Athene, Poros, Hydra, Spetses & Athene. Cipressen op de heuvels zijn kenmerkend voor het gebied, evenals de uit natuursteen opgetrokken...
9 dagen
Vanaf € 1265 p.p.
9 dagen Hydra, Spetses & Athene
9 dagen Hydra, Spetses & Athene
Athene, Hydra, Spetses & weer terug naar Athene. Een geweldige combinatie van rust, cultuur en Griekse gastvrijheid. Even terug naar de...