Zeilen Dodekanesos

Zeilen langs de Dodekanesos? Laat je door ons meenemen want deze eilanden zijn elk erg bijzonder en deze reis des te meer! Kos kennen we allemaal wel maar Foirnoi en Levitha? Ken jij ze al? Griekenland zoals je dit nog nooit hebt gezien! Ga nu mee...

Je kunt deze reis maken met je eigen zeilschip of met een schipper. Alle opties zijn mogelijk om deze reis te realiseren. Lees snel verder en vergeet ons niet te bellen als je twijfelt of nog vragen hebt.

 • Luchthaven Kos
 • Transfer inclusief
 • Schipper optioneel
 • privéreis optioneel
 • Groepsreis optioneel

Hoogtepunten

 • (net niet) onbewoonde eilanden!
 • Genieten van de heerlijke Griekse gerechten
 • Rust en stilte
 • Reis alleen met je eigen familie (of)
 • Geniet van het gezelschap van andere flotielje zeilers
 • Dolfijnen en andere prachtige vissen
Lees meer over deze reis

Uw reisschema

Dag tot dag

 • 1Kos – Kalymnos (Vathi) 14 zeemijlen
 • 2Kalymnos (Vathi) – Lipsi 27 zeemijlen
 • 3Lipsi – Agathonissi 18 zeemijlen
 • 4Agathonissi – Fournoi 31 zeemijlen
 • 5Fournoi – Levitha 39 zeemijlen
 • 6Levitha – Leros (Lakki) 21 zeemijlen
 • 7Leros – Kos 32 zeemijlen
Bekijk volledige reisschema
Reisverslag
“Kos is een heerlijke bestemming en heeft veel mogelijkheden”
Jeffrey Sluijs
Lees het hele reisverslag

Zeilen Dodekanesos

Zeilen in de Dodekanesos

Zeilen langs de Dodekanesos, een prachtige eilandengroep gelegen in het oosten van Griekenland, vlak voor de kust van Turkije. Dodeka betekent 12. Vroeger waren er twaalf eilanden die tot de Dodekanesos behoorden.

In de Dodekanesos is het vaak actief zeilen met veel keuzes voor lange of kortere dagen zeilen. De meeste havens van dit vaargebied zijn goed onderhouden of na 2000 nog opnieuw aangelegd. De voorzieningen zijn er goed en de havens zijn netjes. Kos heeft, zoals de meeste Grieken zeggen, de beste en mooiste haven van Griekenland.

Hoewel de kust van Turkije heel erg dichtbij is en je bijna meer Turkije ziet dan Griekenland, is het toch niet aan te raden om een marina in Turkije aan te doen. Een kleine baai zou wel kunnen. In de grote marina’s moet je, omdat Turkije niet tot de EU hoort, inklaren. Dit kost zomaar 1 uur tot 1,5 uur van je vakantie tijd... Twee keer, want je moet ook weer uitklaren. Ook zijn er kosten aan verbonden. Wanneer je dit avontuur toch wilt gaan doen, is het verstandig om extra informatie mee te nemen van thuis. Aan boord is geen gedetailleerde informatie over de Turkse havens en baaien.

Dodekanesos en wind

De wind op de Dodekanesos is wisselend. Overwegend komt hij uit het noorden, maar door de verschillende uitstekende landpunten kan deze wel wat onvoorspelbare zee geven. Gemiddeld is de wind 4-5 Bft, alleen tijdens de meltimi kan deze wind, en de zee, behoorlijk opbouwen.

Bij de aanloop van de haven of de baai altijd goed op het water kijken naar vlagen of windrichting veranderingen. Het is verstandig om in dit gebied niet te laat te beginnen met het strijken van de zeilen, vanwege valwinden en soms onrustige zee.

Op de eilanden Pserimos en Kalimnos komen veel dagtochten aan vanaf Kos. Overdag zijn deze eilanden erg druk en vol met toeristen. In de avond (rond 19.00) keert echter de rust weer terug en nemen de Grieken het eiland weer over. De Grieken spreken goed Engels in dit gedeelte van Griekenland.

Zeilen in het zuiden van de Dodekanesos

Het zuiden van de Dodekanesos (tussen Kos en Rodos) ligt een beetje verscholen onder een grote landpunt van Turkije, Datca. Wanneer je hier een week zeilt is het vanwege deze landpunt verstandig om een rondje met de klok mee te varen.

Dan heb je richting het noorden de landpunt die je verschillende te bevaren wind geeft. Daarna richting het zuiden wat meer van de Turkse kust af en dan vang je mooi de overwegende noordenwind.

In de zuiden van de Dodekanesos duurt het zeilseizoen het langst. De meeste kans op een meltimi heb je hier, net als op de Cycladen, in de maanden juli en augustus.

In de maanden daarvoor bouwt de wind langzaam op met daarnaast al een heerlijke temperatuur. In de maanden na augustus bouwt de wind weer geleidelijk af, zodat het naseizoen nog lang kan duren.

Meer weten over Zeilen Dodekanesos?

Wil je meer weten over Zeilen langs de Dodekanesos? Neem dan contact met ons op en wij stellen je ideale zeilreis naar Griekenland samen.

Of bekijk andere inspirerende zeilvakanties

Eilanden Dodekanesos

Hieronder nemen we je graag alvast mee op zeilreis! Geniet ervan en we hopen snel jullie mooie foto's te mogen bewonderen van deze reis.

Prijs van de zeilreis Dodekanesos

Met de genoemde prijzen voor een eigen jacht wordt hier uitgegaan van een zeiljacht met drie tweepersoons cabine’s inclusief schipper. Hier kunnen dus vier gasten aan boord (er vanuit gaande dat de schipper aan boord een eigen cabine heeft).

Voor de meezeilvakantie wordt er uitgegaan van een enkel persoon die meevaart op het moederschip van een flottielje, waar dus ook andere gasten op mee kunnen varen. Beide prijzen zijn laagseizoen prijzen.

Vanaf prijzen zeilreizen (per persoon!)
Eigen jacht met schipper, op basis van 4 personen Dodekanesos zeilreizen€ 550
Meezeilen aan boord van het moederschip van een flottielje Dodekanesos zeilreizen€ 450

Prijzen zijn exclusief:

 • vlucht naar Kos
 • maaltijden tenzij anders vermeld
 • reserveringskosten/verzekeringen

Alle zeilreizen zullen wij op maat en naar wens aanbieden. De prijs zal hier dan ook van afhangen. Wij zullen de reis compleet aanbieden, inclusief vlucht, transfers en overnachtingen.

Dag tot dag

Dag 1: Kos – Kalymnos (Vathi) 14 zeemijlen

Op de eerste dag varen we maar een kleine afstand maar wanen we ons wel in twee compleet verschillende werelden. Vertrekken vanaf het drukke eiland Kos naar een idyllisch plaatsje Vathi. Dit ligt in een soort fjord tussen twee bergwanden in. Het water is kraakhelder en we zwemmen vanaf onze boot de kreek door op zoek naar grotten in de bergwand.

’s Avonds dineren we aan het water onder een afdakje van de roze bloemen van de Bougainvillea.

Dag 2: Kalymnos (Vathi) – Lipsi 27 zeemijlen

De volgende ochtend neemt de eigenaar van het restaurant van gister ons mee naar zijn boerderij. Trots laat hij ons zien waar al het eten van de vorige avond vandaan komt en stuurt ons vervolgens op pad met tassen vol aan verse groenten en fruit.

We vertrekken richting Lipsi en varen – met de heersende wind – een lekker stuk aan de wind. Eenmaal aangekomen verkennen we het nieuwe plaatsje en genieten we ’s avonds op een dakterras midden in het dorpje van een heerlijk Grieks diner.

Dag 3: Lipsi – Agathonissi 18 zeemijlen

Agathonissi is een eiland waar vrij weinig te doen is. We liggen aan een mini kade waar slechts een paar jachten passen is een schitterende baai. Naast de boot is een strandje waar ook meteen het restaurant aan zit. Dit wordt een heerlijke middag snorkelen, zonnen en relaxen.

De volgende ochtend maken we nog een wandeling naar een hooggelegen punt waar we een prachtig uitzicht hebben over de baai en onze jachten.

Dag 4: Agathonissi – Fournoi 31 zeemijlen

Nisidhes Fournoi is een eilandengroep bestaande uit allerlei bewoonde en onbewoonde rotsformaties. De kust wordt gesierd door de vele kleine fjorden die uitlopen in prachtige baaien met strandjes.

Het is sowieso al schitterend om hier tussendoor te navigeren, maar het is ook zeker de moeite waard om één van de vele inhammen in te varen en een verlaten strandje te ontdekken.

Dag 5: Fournoi – Levitha 39 zeemijlen

Einde middag komen we aan op Levitha, een nét niet onbewoond eiland. We liggen in een stille baai aan een mooringboei. De paar mensen die hier wonen – een stuk of 20 – leven van een paar geiten en een klein voorraadschip dat één keer per week langs komt om veevoer te brengen. Wanneer er een boot in de baai ligt, bouwen ze hun achtertuin om tot een klein restaurant waar ze een paar simpele gerechten serveren.

’s Nachts wordt het hier nog echt ouderwets donker en is er nergens lichtvervuiling. Ook is dit zo’n beetje het enige eiland waar er geen mobiel bereik is, dus je hebt echt het idee dat je aan het einde van de wereld bent. Wát een rust…

Dag 6: Levitha – Leros (Lakki) 21 zeemijlen

De volgende dag varen we naar het eiland Leros. Dit eiland heeft veel Italiaanse invloeden door de bezetting in de tweede wereldoorlog. Hierdoor is er veel Italiaanse architectuur te vinden en zorgt dit, gecombineerd met het Griekse, voor een prachtige uitstraling.

Het eiland is ook veel groener dan de rest van de omgeving en dat komt in de dorpjes vooral terug in de hoeveelheid bloemen overal. ’s Avonds dineren we in een van de vele taverna’s op de gezellige boulevard.

Dag 7: Leros – Kos 32 zeemijlen

De laatste dag varen we nog een lekker stuk van 32 zeemijl terug naar Kos. Met de heersende wind (noordoost), is dit een heerlijke koers om nog even goed van de Griekse wateren te kunnen genieten met ruime en halve wind. Nadat we voldaan, rozig en met getrainde zeebenen voor de laatste keer ons jacht aanleggen, gaan we nog één keer samen gezellig uit eten.

Die avond stappen we met een weemoedig gevoel aan boord om voor de laatste keer op het heerlijk kabbelende water in slaap te vallen…

Dodekanesos

Hieronder zie je de route uitgestippeld. Deze kan natuurlijk altijd last minute worden aangepast indien nodig.

Locatie

Geinteresseerd in deze reis?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Bel ons op 020 – 675 98 62 of
Vraag een offerte aan
Andere voorbeeldreizen
14 dagen
Vanaf € 900 p.p.
Zeilen Ionische eilanden
Zeilen Ionische eilanden
Een zeilreis met veel "wow"-momenten! Vaar van eiland naar eiland en laat je meenemen in de Griekse sferen met een vleugje Italië.
7 dagen
Vanaf € 450 p.p.
Zeilen Saronische golf
Zeilen Saronische golf
Vaar langs de eilanden gelegen in de Saronische Golf én pak de prachtige hoofdstad Athene mee in deze zeilreis door de Saronische Golf!