Zeilen Cycladen

Zeilen Cycladen iets voor uw aanstaande vakantie? Je ziet, voelt en beleeft het echte Griekenland. Je vaart langs het bekende Santorini en Mykonos maar tegelijkertijd maak je kennis met het veel minder bekende Folegandros en Skinoussa.

Je kunt deze zeilreis Cycladen maken met je eigen zeilschip of met een schipper. Alle opties zijn mogelijk om deze reis te realiseren. Lees snel verder en vergeet ons niet te bellen als je twijfelt of nog vragen hebt.

 • Luchthaven Athene
 • Transfer inclusief
 • Schipper optioneel
 • privéreis optioneel
 • Groepsreis optioneel

Hoogtepunten

 • Kraakhelder water waar je elk moment in kan springen
 • De prachtige Cycladische dorpjes
 • Rust en stilte
 • Reis alleen met je eigen familie (of)
 • Geniet van het gezelschap van andere flotielje zeilers
 • Dolfijnen!!
 • Bezoek aan Oia
Lees meer over deze reis

Uw reisschema

Dag tot dag

 • 1Athene - Kea (Korissia) 38 zeemijlen
 • 2Kea – Syros (Ermiopoulis) 36 zeemijlen
 • 3Syros – Mykonos 18 zeemijlen
 • 4Mykonos – Naxos 23 zeemijlen
 • 5Naxos – Skinoussa 17 zeemijlen
 • 6Skinoussa – Santorini 30 zeemijlen
 • 7Santorini – Folegandros 30 zeemijlen
 • 8...
Bekijk volledige reisschema
Reisverslag
“Eén keer per jaar pakken Jolanda en ik onze koffers mét laptops!”
Ilona
Lees het hele reisverslag

Zeilen Cycladen

Zeilen Cycladen

Interesse in Zeilen langs de Cyladen? De Cycladen is een eilandengroep die tussen Turkije en Griekenland in ligt in de Egeïsche Zee. De naam ‘Cycladen’ komt voort uit de cirkel die ze vormen rond het heilige eiland Delos - misschien wel het grootste heiligdom uit de Griekse oudheid.

Het gebied is nu vooral bekend vanwege de typisch Griekse uitstraling: de witte huisjes met blauwe daken en kozijnen, ronde kerkjes en de eindeloze smalle straatjes. Met daarboven natuurlijk de altijd strak blauwe lucht.

Een werkelijk prachtig gebied, maar niet erg geschikt voor de onervaren zeiler. Het gebied is redelijk groot en de afstanden liggen per dag gemiddeld rond de 25-30 zeemijl.

Ervaren schipper wel vereist in de Cycladen

De heersende wind is in de zomermaanden noordoost. In de hoogseizoen maanden (juli en augustus) is er de grootste kans op een Meltemi. Dit is een harde wind (7-8bft) die gemakkelijk drie dagen onafgebroken kan blijven staan. Door de open ligging van het gebied, kunnen de golven hier dan ook flink opbouwen. Houd dus altijd goed de weerberichten in de gaten en zorg dat je altijd uitwijkmogelijkheden hebt.

Ook aan de lijzijde van een eiland kan het vaak nog hard waaien door de valwinden. Zorg dus dat je hier op voorbereid bent, want er komen regelmatig windstoten van boven de 40kts voor. Met een ervaren crew is het echter een prachtig zeilgebied waar je waarschijnlijk maar weinig op de motor hoeft te varen.

Vrij gaan varen of toch een route bepalen?

Wanneer je gaat zeilen op de Cycladen, is het belangrijk extra goed over de route na te denken van tevoren. Houd goed in de gaten of en wanneer een Meltemi wordt voorspeld. Het is niet fijn om de laatste paar dagen tegen 7bft in terug te moeten varen, om weer op tijd in de starthaven te komen.

Het belangrijkste met de heersende noordoosten wind, is om ‘hoogte’ te houden en dus niet te ver naar het zuiden af te zakken. Mocht je van tevoren advies willen bij het bepalen van een mogelijke route, dan kunnen we daar altijd mee helpen.

De havens in de Cycladen

De meeste havens in de Cycladen zijn geprivatiseerd. Dit betekent dat ze wat duurder zijn dan bijvoorbeeld de havens in de Saronische Golf, maar dat je er ook een beter georganiseerde haven voor terug krijgt.

Voor de meeste havens betaal je tussen de 5 en 15 euro en dit is dan vaak inclusief water en stroom.

Meer weten over Zeilen Cycladen?

Wilt u graag meer weten over Zeilen langs de Cycladen? Heeft u speciale wensen of bent u nieuwsgierig of dit iets voor u is? Laat een offerte op maat samenstellen en wie weet kijkt u binnenkort uit naar een prachtige zeilvakantie langs de Cycladen.

Of bekijk andere inspirerende zeilvakanties

De Cycladen, geniet mee!

Hieronder nemen we je graag alvast mee op zeilreis! Geniet ervan en we hopen snel jullie mooie foto's te mogen bewonderen van deze reis.

Prijs van de zeilreis Cycladen eilanden

Met de genoemde prijzen voor een eigen jacht wordt hier uitgegaan van een zeiljacht met drie tweepersoons cabine’s inclusief schipper. Hier kunnen dus vier gasten aan boord (er vanuit gaande dat de schipper aan boord een eigen cabine heeft).

Voor de meezeilvakantie wordt er uitgegaan van een enkel persoon die meevaart op het moederschip van een flottielje, waar dus ook andere gasten op mee kunnen varen. Beide prijzen zijn laagseizoen prijzen.

Vanaf prijzen zeilreizen (per persoon!)
Eigen jacht met schipper, op basis van 4 personen Cycladen eilanden zeilreizen€ 1.100
Meezeilen aan boord van het moederschip van een flottielje Cycladen eilanden zeilreizen€ 900

Prijzen zijn exclusief:

 • vlucht naar Athene
 • maaltijden tenzij anders vermeld
 • reserveringskosten/verzekeringen

Alle zeilreizen zullen wij op maat en naar wens aanbieden. De prijs zal hier dan ook van afhangen. Wij zullen de reis compleet aanbieden, inclusief vlucht, transfers en overnachtingen.

Dag tot dag

Dag 1: Athene - Kea (Korissia) 38 zeemijlen

Op zondag vertrekken we vanuit Kalamaki Marina naar het eiland Kea. De eerste dag wordt dus gelijk een pittig eind varen, maar is spectaculair, want de tocht leidt ons langs de totale kust van Athene (27 Km) en langs Kaap Sounio met de tempel van Posseidon daarop. Daarna is het nog 14 mijl ‘de hoek om’ richting Kea. In Kea leggen we aan in Korissia. Dit ligt net als Vourkari in een grote baai in het noorden van het eiland. Het water is er kraakhelder en je kunt er lekker eten: welkom bij het zeilen in de Cyclades!

Dag 2: Kea – Syros (Ermiopoulis) 36 zeemijlen

Vanuit Kea zetten we koers richting Syros, naar de hoofdplaats van de Cycladen: Ermiopoulis, aan de oostkant van het eiland. In Ermiopoulis kunnen ook grote veerboten uit het water gehaald worden voor onderhoud in grote droogdokken, wat een spectaculair gezicht is. Het dorp ligt tegen een schuine bergwand aan en bestaat uit eindeloos veel kleine straatjes met huizen in allerlei kleuren.

De ‘echte Cyclades style’ met wit en blauw zullen we na Syros al snel gaan zien. Ermiopoulis is een bruisend dorpje met vooral erg goede restaurants.

Dag 3: Syros – Mykonos 18 zeemijlen

Vandaag een korte vaardag. ’s Middags gaan we voor anker in een baai bij Delos. Delos is het oude centrum van de Cyclades, maar al jaren vrijwel onbewoond. Hier liggen de oudste en belangrijkste opgravingen van Griekenland en in de mythologie speelt Delos ook een grote rol. De naam Cyclades komt van Kykla, wat cirkel betekent. Deze eilandengroep is hiernaar vernoemd omdat ze allemaal in een soort cirkel rondom Delos liggen.

Einde middag halen we ons anker op en varen door naar Mykonos. Blauw en wit zijn hier de dominerende kleuren. Overdag is het dorpje rustig, maar zodra de schemer invalt, komt het helemaal tot leven en gaat de gezelligheid tot laat in de avond door.

Dag 4: Mykonos – Naxos 23 zeemijlen

Naxos is het meest centraal gelegen eiland van de Cyclades. Het heeft een goed georganiseerde haven en in het dorpje kun je je makkelijk een hele dag vermaken. Al is dat alleen al doordat de talloze kleine steegjes je steeds opnieuw doen verdwalen.

Eenmaal bovenaan bij de kerk heb je schitterend uitzicht over de haven en omliggende eilanden.

Dag 5: Naxos – Skinoussa 17 zeemijlen

Skinoussia is een eiland van de minder bekende ‘Small Cyclades’. Klein is het eilandje zeker. Het heeft een mini haventje waar je zo vanaf je jacht het water in kan springen.

Om uit eten te gaan lopen we via een mooi pad richting de Chora, het hogere deel van het eiland waar het leven zich afspeelt. Hier zitten een paar restaurantjes en een enkel barretje. Het wordt heerlijk slapen in deze oase van rust.

Dag 6: Skinoussa – Santorini 30 zeemijlen

Een van de langste dagen van onze tocht, dus we moeten niet te lang in bed blijven liggen. We gaan richting Santorini. Dit eiland ligt pal zuid van Skinoussa dus we zullen bij de heersende wind waarschijnlijk afkruisend naar beneden varen. Na een heerlijke zeildag komen we aan in de haven van Santorini.

Als iedereen ligt, gaan we met een busje de grote krater op waar Santorini uit bestaat. Bovenop ligt de Chora, je hebt nog nooit zoiets gezien!

Dag 7: Santorini – Folegandros 30 zeemijlen

Trossen los en richting Folegandros. Met de heersende wind, is dit een koers met halve wind en zijn we er in 4-5 uurtjes.. Folegandros is een van de kleinere havens en eilanden die we tegenkomen. Tijd om even te luieren en alle indrukken van afgelopen dagen te verwerken. En om het geheugenkaartje van de camera te verwisselen…

Dag 8: Folegandros – Milos 35 zeemijlen

Milos staat bekend om zijn rotsformaties met kristalhelder water en wit zand op de bodem. Ken je die plaatjes waarbij je de schaduw van je jacht op de bodem van de zee ziet? Dat is dus ook in Milos. We laten ons anker zakken in een van de mooie baaien en maken een heklijn naar de kant. Vandaag eten we aan boord met de boodschappen uit Folegandros.

De volgende ochtend, na een frisse duik te hebben genomen genomen, gaan we rustig op weg naar het noorden.

Dag 9: Milos – Sifnos (Kamares) 20 zeemijlen

Sifnos wordt vaak genoemd in de reisverslagen van zeilers. Het heeft iets speciaals. Het is een beetje een vergeten eiland. Er is niks bijzonders als een klooster of een fort, het heeft ook geen bruisend nachtleven en is ook niet bekend van ansichtkaarten. Maar juist dat stukje vergetelheid, geeft het die bijzondere uitstraling.

Je hoeft en kan hier even helemaal niks. Alleen maar genieten van het glasheldere water en het heerlijke Griekse eten.

Dag 10: Sifnos – Paros (Naoussa) 34 zeemijlen

Paros is een van de mooiste eilanden van de Cyclades, als je het ons vraagt. Het heeft alles, maar niks in overvloed. We komen binnen in een mooie, kleine haven en het dorpje bestaat wederom uit een eindeloos doolhof van witte straatjes.

’s Middags zitten hier allemaal leuke boetiekjes en ’s avonds toveren de steegjes zich om in mini terrasjes waar iedereen zich verzamelt om gezellig te dineren.

Dag 11: Paros – Serifos 34 zeemijlen

Het dorpje Serifos ligt in een prachtige baai op het gelijknamige eiland Serifos. We leggen aan en vervolgens genieten we - met de voeten in het zand van het naastgelegen strand - van een cocktail.

De klim naar de Chora is vervolgens best pittig, maar het uitzicht is het meer dan waard… Vanaf hier is te zien dat Serifos een idyllisch plekje is in een mooie baai van een rotsachtig eiland.

Dag 12: Serifos – Kithnos (Merikia) 25 zeemijlen

Als we Serifos achter ons laten om richting Kithnos te gaan, zorgen we ervoor dat we niet te laat vertrekken. We kunnen vlak voor de haven bij Merikia nog heerlijk in een baai liggen voordat we het nieuwe dorplje gaan verkennen.

Eenmaal uitgezwommen is het nog 10 min op motor varen voor we vast liggen in de haven.

Dag 13: Kithnos – Athene 45 zeemijlen

De laatste en langste zeildag terug naar Athene. Een schitterende zeiltocht die - bij de heersende wind - net iets hoger is dan halve wind. We kruisen een belangrijke scheepvaartroute en we varen weer langs Kaap Sounio met zijn tempel hoog op de berg. Daarna is het nog een mooi stuk hogerwal varen onder de kustlijn van Athene.

Voldaan komen we weer terug in Kalamaki Marina en eten we nog een laatste avond samen op het strand, uitkijkend over de zee waar we de afgelopen weken gevaren hebben.

Cycladen eilanden

Hieronder zie je de route uitgestippeld. Deze kan natuurlijk altijd last minute worden aangepast indien nodig.

Locatie

Geinteresseerd in deze reis?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Bel ons op 020 – 675 98 62 of
Vraag een offerte aan
Andere voorbeeldreizen
15 dagen
Vanaf € 1599 p.p.
Rondreis Cycladen
Rondreis Cycladen
Rondreis Cycladen: bezoek wereldberoemde geschiedenis in Athene, een doolhof van witte straatjes op Mykonos, het rustige Griekenland op...
7 dagen
Vanaf € 450 p.p.
Zeilen Saronische golf
Zeilen Saronische golf
Vaar langs de eilanden gelegen in de Saronische Golf én pak de prachtige hoofdstad Athene mee in deze zeilreis door de Saronische Golf!