Wetlands & the Big Five

Panoramaroute, Drakensberg & St. Lucia Zuid-Afrika

Per huurauto reis je door de ongelofelijk mooie provincies Gauteng, Mpumalanga, Kwazulu-Natal. Geniet van de prachtige natuurrijke Drakensbergen. Bezoek St. Lucia met de prachtige wetlands die je niet mag missen! Uiteraard het Kruger Park waar je oog in oog komt te staan met de big five en één wordt met de bush.

Een geweldige individuele rondreis die in een rustig reistempo verloopt en zeker in de categorie onvergetelijk zal gaan vallen. Je rijdt met je eigen reisgezelschap in een gehuurde auto. Je kiest zelf je categorie huurauto en je kunt tijdens je reis stoppen wanneer je wilt. Tijdens deze privé rondreis zijn al je hotel- en lodge overnachtingen door ons voor je geregeld. Wij zijn flexibel in het aanpassen van onze reissuggesties om zo je perfecte reis aan te kunnen bieden die niet alleen voldoet aan je budget maar ook aan je dromen.

 • Aankomst op Johannesburg
 • Vertrek vanaf Johannesburg
 • Autohuur Inclusief
 • Safari's Optioneel
 • Duur 17 dagen
 • Reis op maat Optioneel

Hoogtepunten

 • Ontdek de Drakensbergen in Zuid Afrika en ga op zoek naar de eeuwenoude grottekeningen van de Bushmen
 • Bezoek de Big 5 parken Hluhluwe-Imfolozi Park en Kruger Park
 • De Panorama Route rijden: indrukwekkend!
Lees meer over deze reis

Uw reisschema

Dag tot dag

 • 1Vertrek uit Amsterdam
 • 2Johannesburg
 • 3Drakensbergen
 • 4Drakensbergen
 • 5St. Lucia
 • 6St. Lucia
 • 7Hluhluwe Imfolozi Game Reserve
 • 8...
Bekijk volledige reisschema
Reisverslag
“Opnieuw zitten wij ’s ochtends weer vroeg in de auto op weg naar de Drakensbergen. En wanneer wij dit gebied bereiken, stellen wij vast dat de uitspraak ” It feels like God visits everywhere else but lives in Africa” volledig klopt. Het uitzicht is nauwelijks te beschrijven; je kijkt over duizend bergtoppen in het oneindige….adembenemend, spectaculair, betoverend, mysterieus….. Wat een zegen dat wij hier de komende drie dagen mogen doorbrengen.”
Evelyn Geijteman
Lees het hele reisverslag

Panoramaroute, Drakensberg & St. Lucia Zuid-Afrika

Je vliegt vanuit Amsterdam naar Johannesburg. Vervolgens reis je op eigen gelegenheid naar het airport hotel. Op de ochtend van dag 2 haal je je auto op bij de luchthaven en begint jullie reis door prachtige provincies in Zuid-Afrika.

De Drakensbergen zijn de hoogste bergen van Zuid-Afrika. De Zulu’s noemen het gebied Ukhahlamba, wat “barrière van speren” betekent. De spectaculaire rotsformaties en landschappen zijn uitstekend geschikt voor wandelingen. Er zijn verschillende wandelpaden uitgestippeld door het gebied. Maar je kunt dit ook te paard doen of per mountainbike. Er zijn hier tal van activiteiten te ondernemen en je kunt het zo avontuurlijk maken als je zelf wilt.

St. Lucia en Krugerpark

St. Lucia is een Europees aandoende kustplaats dat dient als uitvalsbasis voor het iSimangaliso National Park (voorheen de St. Lucia Wetlands genoemd). Bezoek het Hluhluwe-Imfolozi wildpark in Kwazulu Natal, het oudste natuurpark in Zuid-Afrika. Het park is een 960 km2 heuvelachtig gebied met klassieke savannes en oogt weer heel anders dan de natuur in het Kruger Park.

Dan is het fameuze Kruger Park aan de beurt. Je kunt kiezen tussen een verblijf in een van de restcamps in het park of in een privéreservaat aan de rand van het park. In beide gevallen zul je genieten van de hoeveelheid en diversiteit aan dieren in het Kruger Park.

In Hazyview is een tropisch paradijs en een handelscentrum. Het kreeg haar naam door de laaghangende mist die hier opkomt wanneer de temperatuur hoog is. Hazyview ligt temidden van de spectaculaire natuurwonderen van het voorgebergte zoals de Blyde River Canyon.

Johannesburg Zuid-Afrika

Onderweg terug naar Johannesburg ontdek je de vergezichten van de Panoramaroute. De Blyde River Canyon heeft in de loop der jaren de meest fantastische landschappen uitgeslepen.

Pretoria is optioneel, van hieruit naar Johannesburg afstand: ca. 65 km. Pretoria is de administratieve hoofdstad van Zuid-Afrika in de provincie Gauteng en is tevens gedurende de helft van het jaar regeringsstad. Het is een rustige, aantrekkelijke stad. Kortom een indrukwekkende reis die je desgewenst nog kunt laten uitbreiden of inkorten.

Bij Interfact Travel ligt de nadruk op individuele vrijheid. Daarom kiezen wij ervoor geen vaste routebeschrijving mee te sturen. Zo kun je zelf kiezen hoe je naar de volgende bestemming rijdt; langs kleine dorpjes of juist via een snellere route zodat je meer tijd in de volgende bestemming hebt.

Schitterende foto's Drakensberg en St. Lucia

Hier krijg je een idee van de prachtige reis die we voor je kunnen samenstellen

Prijzen

Onderstaand het prijzenoverzicht voor deze 14-daagse reis

Overzicht vanaf prijzen
per persoon vanaf januari t/m december€ 1.675

Bovenstaande prijzen zijn per persoon, o.b.v. 2 personen en inclusief:

- Verblijf in de gekozen accommodaties
- Ontbijt is inclusief, tenzij anders vermeld
- Autohuur incl. alle verzekeringen

Exclusief:

- Vluchten van/naar Johannesburg. Vraag ons naar de mogelijkheden wij kunnen deze wel voor je boeken.
- Reserveringskosten (€ 25,-) en Calamiteitenfonds (€ 2,50)
- Eventuele reis- & annuleringsverzekeringen, wij raden deze aan!

Excursies voor deze reis door Zuid-Afrika

Hieronder zie je vele tips voor uitstapjes, excursies en bezienswaardigheden welke je kunt ondernemen tijdens jouw rondreis.

Johannesburg
- De rode hop on / hop off bus is 1 van de makkelijkste manieren om Johannesburg te leren kennen. Een kaartje kost ongeveer R180 voor 1 dag en als je zou blijven zitten duurt de rondtour ongeveer 2 uur.
- Apartheid museum, hier vind je, door middel van, beeld en geluid van A tot Z uitleg over het verleden van de apartheid in Zuid-Afrika. Een must do als je in deze stad bent. (Kinderen jonger dan 10 jaar worden afgeraden naar dit museum te gaan.)
- Constitution Hill, een bijzondere heuvel in de stad waar de Zuid-Afrikaanse geschiedenis van de 20ste eeuw verborgen ligt. Het museum sluit perfect aan op het Apartheid museum.
- Neighbourgood Market, in het weekend kun je naar hartenlust slenteren en eten op de markten in oa. Braamfontein en Maboneng Precinct. Beide markten hebben een grote verscheidenheid aan eten en drinken. Je vindt er trendy mensen en leuke kraampjes. De place to be in het weekend.
- Carlton Centre Roof of Africa, dit is het hoogste gebouw van het hele Afrikaanse continent. Ooit was het een hotel maar vandaag de dag is het een winkelcentrum en kun je met de lift naar de 50ste verdieping, hier heb je een indrukwekkend uitzicht over de stad. (Plan je bezoek overdag!)

Drakensbergen (KwaZulu-Natal)
Dit gebied bedekt de grens tussen Lesotho en Zuid-Afrika en zijn prachtig en enorm indrukwekkend. Je kunt hier vele dagen volmaken zoveel als dat er te zien en te beleven valt! Hieronder noemen wij er een paar.
- Giants Castle Game reserve. Dit deel van de Drakensbergen is vernoemd naar het silhouet van de bergpieken en rotswanden, welke op het profiel van een slapende reus lijken. Je vindt hier een museum waar het leven van de bosjesmannen is vastgelegd. Daarnaast vind je hier veel elanden antilopen en komt de Lammergier hier veel voor. Wandelaars kunnen hier hun hart ophalen, er zijn meer dan 25 wandelroutes te doen. De meeste zijn niet heel lang zodat je er meerdere kunt volgen. Totaal is er ongeveer aan 290 km aan routes in dit deel te vinden.
- Golden Gate Highlands National park – Met de “golden gates” worden de rotsen bedoeld welke een gouden gloed geven wanneer de zon erop schijnt. Het gebied is prachtig en extreem ruig! Je kunt hier relatief makkelijke wandelingen maken en zult vaak een verscheidenheid aan dieren tegenkomen. Zo kun je oog in oog komen te staan met een witstaart Gnoe, een Blesbok of een Jakhals. Als je geen fan bent van wandelen kun je natuurlijk ook deelnemen aan verschillende game drives.
- Kamberg walks & rock arts – hier vind je een interessant bezoekerscentrum welke is gericht op de verdwenen bushmancultuur. Van hieruit ga je een wandeling maken naar de Bushman tekeningen in de de bergen. Het is een begeleide wandeling welke absoluut de moeite waard is. De tekeningen worden als de mooiste beschouwd van Zuid-Afrika. De wandeling duurt ongeveer 2,5 uur en onderweg kun je afkoelen onder de nevel van de waterval!
- Sani Pass Tour; één van de mooiste en indrukwekkendste bergpassen rijden en een bezoek brengen Lesotho. Maak kennis met de herders in Lesotho, waarna je een lokaal biertje proeft in de hoogstgelegen pub van Afrika. Deze pas kan alleen in een 4X4 bereden worden. Mocht je huurauto geen 4x4 zijn dan worden hier diverse tours aangeboden. Wel zo gemakkelijk!

St. Lucia
Dit is een prachtig gebied welke vooral bekend staat om haar Wetlands. Je vindt hier onder andere veel Nijlpaarden en Krokodillen. St. Lucia kan uitstekend als uitvalsbasis dienen voor enkele dagen uitstapjes in de omgeving, zoals zwemmen en snorkelen in Cape Vidal, safari’s maken in het Hluhluwe/Umfolozi park, een nachtsafari in het iSimangaliso Wetland Park of paardrijen langs de kust. Zo kun je bijvoorbeeld een boottocht maken over de lagune van de wetlands en de krokodillen en nijlpaarden van dichtbij bekijken. Je zult tijdens de boot veel informatie krijgen over alle dieren en ook zal er speciale aandacht zijn voor de visarend.

Dag tot dag

Dag 1: Vertrek uit Amsterdam

Je vertrekt vanaf Schiphol Amsterdam en vliegt naar Johannesburg

Dag 2: Johannesburg

Vandaag kun je meteen in je auto stappen en beginnen met je rondreis maar je kunt ook eerst nog even de stad verkennen natuurlijk! Vervolgens ga je kennis maken met Johannesburg. Aan het slechte imago van deze stad is de laatste jaren hard gewerkt en met succes! Talloze culturele initiatieven sieren inmiddels deze stad waarmee de stad zich ontdoet van de mantel der negativiteit. De stad ziet er westers uit met in het centrum moderne wolkenkrabbers en winkelcentra.

In de noordelijke buitenwijken van de stad vind je de beste restaurants en winkels. Wil je een museum bezoeken, kun je gratis “Museum Mao Gauteng” krijgen, waarin een overzicht staat van de 40 musea; de bekendste zijn Museum Africa, Breweries Museum en het Apartheid museum. Wat ook de moeite waard is, is een rondleiding met een gids door Soweto waar je o.a. het Hector Pieterson museum en het voormalig huis van Nelson Mandela kunt bezoeken.

Markten zijn er dagelijks, de Flea Market World en de Market Square. Tevens zijn er de grote winkelcentra waarvan Risebank Mall en Sandton de grootste zijn. In het Market Theatre vind je winkels, bars, theaters en jazzmuziek. Ook Gold Reed City, deze nagemaakte pioniersvestiging is de moeite waard aan de zuidkant van de stad.

Dag 3: Drakensbergen

De Drakensberg bestaat uit 3 delen; de Noordelijke, de Centrale en de Zuidelijke Drakenbergen. Wij gaan nu naar de Noordelijke & centrale Drakensbergen. Specifiek rondom het uKhahlamba Drakensberg park. Dit natuurgebied staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Hier vind je onder andere het prachtige Amphitheater, de Cathedral Peak en het Giants Castle plateau. Je vindt hier ook meerdere game reserves dus er is keuze genoeg! In het uKhahlamba Drakensberg park vind je ook minstens 30.000 rotsschilderingen op 500 verschillende plekken.

Dag 4: Drakensbergen

Het uKhahlamba Drakensberg Park leent zich uitstekend voor prachtige wandelingen. Er zijn er zo’n dertig aangegeven waarvan de meeste in een dag te doen zijn. Ze leiden je langs de mooiste plekken van het park. De bekendste route is de Tugela Gorge wandeling.

Het uKhahlamba-Drakensberg Park ligt in het noordwesten van KwaZulu-Natal. Je bereikt het park via de R74 op ongeveer dertig kilometer ten noordwesten van Bergville en vijf kilometer van de Oliviershoek Pass.

Dag 5: St. Lucia

St. Lucia staat bekend om de “wetlands” en mag niet gemist worden tijdens de rondreis hier! Het gigantische Lake St Lucia ligt in het midden van het iSimangaliso Wetland Park en is één van grootste zoetwatermeren van Afrika. Maak je een trip over het meer dan zie je duizenden flamingo’s, pelikanen, waadvogels en andere watervogels. Maar hier leven ook zo’n 1.500 nijlkrokodillen en 900 nijlpaarden. Het is de grootste concentratie nijlpaarden en krokodillen van Zuid-Afrika.

Dit vogelparadijs biedt je de mogelijkheid om vanaf hetzelfde punt te kijken naar neushoorns, nijlpaarden en walvissen. Vanwege het tropische klimaat kun je het hele jaar in St. Lucia terecht. Het heeft kilometerslange stranden, het St. Lucia meer, veel vismogelijkheden, excursiemogelijkheden en je kunt veel vogels spotten. Wandelen kan langs de kust, door de begroeide duinen of bij het estuarium. Ook een uitstapje naar het kleine plaatsje Ballito; heeft prachtige stranden en er heerst een ontspannen sfeer, kan tot de mogelijkheden behoren.

Dag 6: St. Lucia

St Lucia is een waar vissersparadijs waar je uitstekend allerlei soorten vis sporten kunt beoefenen, zoals rots-vissen, kite-vissen en surf-vissen. Ook zul je hier in de maanden juni t/m september walvissen, dolfijnen en walvishaaien zien voor de kust. Ze zijn op doorreis naar Antarctica.

Hou je van het strand? Breng dan ook zeker een bezoek aan Cape Vidal. Gelegen in het Greater St. Lucia Wetlands park en het bestaat uit een prachtige spierwitte stranden waaraan hoge beboste duinen liggen. Het water leent zich uitstekend om te gaan zwemmen, maar je kunt er ook surfen, diepzeevissen, duiken en snorkelen. Je kunt langs het strand mooie wandelingen maken, want de natuur is er schitterend. Er leven verschillende soorten bijzondere vogels die je vanuit een rustkamp kunt observeren.

Dag 7: Hluhluwe Imfolozi Game Reserve

Deze twee parken vormen nu samen 1 park maar zijn ooit los van elkaar opgericht in 1895. Ze zijn de oudste van Zuid-Afrika en ooit begonnen om de witte neushoorn te beschermen. Tevens is dit het eerste park welke safari’s bood! Een waar stukje geschiedenis. In dit park kun je zo een hele dag doorbrengen. Je kunt dit park zelf berijden of ervoor kiezen dit met een gids te doen.

Dag 8: Reis naar Kruger Park

Vandaag ga je voornamelijk invullen als reisdag. Vanaf Hluhluwe/Imfolozi Park is het ongeveer 8,5 uur rijden naar het Kruger Park. Je kunt eventueel overwegen om door Swaziland te reizen wanneer je de reistijd te lang vindt. In dat geval regelen wij een authentieke Swazi accommodatie in het prachtige Swaziland landschap.

Dag 9: Kruger Park

Het Kruger Park is het bekendste park. Hier wonen olifanten, leeuwen en hyena's, er groeien bomen met namen als Paddaboom en Appelblaar, en je kunt er slapen onder een heldere sterrenhemel. Voor een bijzonder avontuur tussen de wilde dieren en in de uitgestrekte natuur moet je in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark zijn.

Dag 10: Krugerpark

Het Krugerpark kent bijna iedereen bij naam, maar weet je ook dat het bijvoorbeeld bijna 20.000 vierkante kilometer groot is? In Zuid-Afrika noemen ze het “Nasionale Krugerwildtuin” en heeft een zeer grote variatie aan diersoorten. Waaronder natuurlijk de bekende “Big Five“; leeuwen, luipaarden, olifanten, buffels en de neushoorns.

Dag 11: Krugerpark

Natuurlijk zijn er naast deze 5 nog veel meer dieren te vinden zoals bijvoorbeeld; giraffe, nijlpaard, koedoe’s, impala’s, wilde honden, zebra’s, jachtluipaarden, hyena’s, krokodillen, bavianen en vele vogelsoorten! In het Krugerpark mag je met je eigen auto naar binnen, natuurlijk geheel op eigen risico. Stoppen mag altijd maar uitstappen alleen op de aangegeven plaatsen.

Naast de vele dieren kent het park ook een aantal archeologische vindplaatsen welke stammen uit de steentijd, ijzertijd en de tijd van de Bosjesmannen.

Dag 12: Hazyview

Hazyview heeft zijn naam te danken aan de nevel die in het gebied hangt, vooral in de zomer. Het ligt op 12km van het Krugerpark af dus je begint de rest van de reis heerlijk rustig! Het dorpje ligt in een landelijke omgeving niet ver van de Panorama route (ongeveer een uurtje rijden). Door het perfecte klimaat vind je hier veel bananenplantages, wat een bijzonder en weids uitzicht geeft. Hazyview zelf heeft een aantal leuke winkeltjes en een gezellige lokale markt.

Langs de Sabie rivier ligt oeroud bos dat dwars door diepe valleien loopt. Door de valleien en bos loopt de langste luchtkabelbaan van Zuid Afrika. Via 10 platforms glijd je telkens 70 tot 230 meter verder, over een totale afstand van 1,2 kilometer. Net buiten Hazyview liggen de plantages van Sabie Valley Coffee. Je kunt hier koffie kopen, een kopje koffie drinken of genieten van een lichte lunch. Elke woensdag om 14.00 uur wordt een rondleiding georganiseerd door haar koffiefabriek waarbij het proces van plantage tot geroosterde koffieboon wordt uitgelegd.


Dag 13: Panoramaroute

Je kunt mooie dagroutes rijden langs de natuurlijke bezienswaardigheden waarvan de belangrijkste onderdelen worden gevormd door Gods Window bij Graskop en nabijgelegen Wonderuitsig. Bij Gods Window is nog een deel van het originele regenwoud te zien: dichte vegetatie met veel varens en vanaf de uitkijkpunten kun je op heldere dagen tot 70 kilometer ver kijken.

Andere bezienswaardigheden zijn de watervallen Lisbon & Berlin Falls, de 26 kilometer lange Blyde River Canyon met halverwege de Bourke’s Potholes. Op deze plaats is het zachter rotsgesteente uitgesleten door de sterke stroming van de rivieren. Door deze stroming zijn er diepe gaten (potholes) ontstaan

Dag 14: Panoramaroute

Samen met de Mac Mac Watervallen tussen Sabie en Graskop wordt er een bescheiden entree gevraagd. Alle andere bezienswaardigheden kun je gratis bekijken. Nog iets noordelijker liggen de Drie Rondavels. Kijkend vanaf de uitzichtsplaatsen zie je onder je een grote dam en aan de overkant drie ronde bergtoppen die op de ronde hutten lijken die je in dit deel van Afrika veelvuldig tegenkomt.

Dag 15: Pretoria

Vandaag kun je een bezoek brengen aan Pretoria. Het is de hoofdstad van Zuid-Afrika. Kleiner en rustiger ogend dan Johannesburg. Maar schijn bedriegt. Pretoria heeft een even fascinerende als turbulente geschiedenis. Hieronder zie je een aantal tips!

Kijk rond op Church Square, het hart van Pretoria. De gebouwen rondom het plein omvatten onder meer het oude regeringsgebouw Ou Raadsaal en het Paleis van Justitie waar in de jaren zestig Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld.

Dag 16: Pretoria

Paul Kruger is misschien wel de bekendste Afrikaner ooit. Je kunt zijn oude huis bezoeken, niet ver van Church Square. Het Paul Kruger House Museum.

Ben je geïnteresseerd in politiek of ietwat bombastische neoklassieke architectuur, dan moet je zeker een bezoek brengen aan Union Buildings, de regeringsgebouwen van Zuid-Afrika. Even genoeg van alle historische gebouwen? Geniet dan van het zonnetje in de Pretoria National Zoological Gardens of verlaat de stad en geniet van de rust bij Hartbeespoort. Kortom genoeg te zien en beleven!

Dag 17: Vertrek uit Johannesburg

Vandaag vlieg je weer terug van jullie reis door Zuid-Afrika, op weg naar huis.

Johannesburg en omstreken

Bij Interfact Travel ligt de nadruk op individuele vrijheid. Daarom kiezen wij ervoor geen vaste routebeschrijving mee te sturen. Zo kun je zelf kiezen hoe je naar de volgende bestemming rijdt; langs kleine dorpjes of juist via een snellere route zodat je meer tijd in de volgende bestemming hebt.

Locatie

Geinteresseerd in deze reis?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Bel ons op 020 – 675 98 62 of
Andere voorbeeldreizen
9 dagen
Vanaf € 899 p.p.
Vakantie Kaapstad
Vakantie Kaapstad
Tijdens deze 9-daagse rondreis naar Kaapstad bezoek je de hipste buurten van de stad (Woodstock, Observatory en Gardens) en tevens de andere...
14 dagen
Vanaf € 1899 p.p.
Tuinroute Zuid Afrika
Tuinroute Zuid Afrika
Ontdek Zuid-Afrika en de tuinroute in deze 14 daagse reis. Van stad met strand naar de golvende wijnlanden en op safari avontuur in...