Make the best memories along the way

Cultuurreis Kaapstad & Johannesburg

Een culturele rondreis door Zuid-Afrika aangevuld met onvergetelijke safari’s.

Cultuur, geschiedenis en the Big 5 dat zijn de thema’s voor deze rondreis Zuid-Afrika. De seizoenen in Zuid-Afrika zijn omgedraaid desondanks is Zuid-Afrika het hele jaar door goed te bereizen. De beste reistijd om Zuid-Afrika te bezoeken hangt af van wat u van plan bent te doen. Deze cultuur fly en drive reis kunt u het gehele jaar door maken.

Vrijwel overal in Zuid-Afrika ondergaat u een ultiem zestal ervaringen; natuur, wildlife, cultuur, avontuur, erfgoed en een warm kloppend Afrikaans hart!

Interfact Travel heeft al deze zes ervaringen voor u in deze cultuur rondreis Zuid-Afrika verwerkt.

 • Aankomst op Johannesburg
 • Vertrek vanaf Johannesburg
 • Autohuur Inclusief
 • Safari's Optioneel
 • Duur: 15 dagen
 • Reis op maat Optioneel

Hoogtepunten

 • Het District Six Museum in Kaapstad is volgens velen het bekendste en meest bijzondere museum, bezoeken dus.
 • Op het terras van het Royal Hotel in Riebeeck Kasteel een G&T nuttigen (men zegt de beste ter wereld) en u waant zich 100 jaar terug.
 • Vanaf de 50ste verdieping van het Carlton Centre heeft u een 360 graden uitzicht over de stad Joburg en ziet u zelfs Pretoria liggen.
 • Een fietstour door Soweto.
 • 1, 2, 3, 4, 5…..Check! U gaat ze allemaal zien the Big 5!
Lees meer over deze reis

Uw reisschema

Dag tot dag

 • 1Vertrek van Schiphol
 • 2Aankomst Johannesburg
 • 3Robbeneiland
 • 4Boulders Beach en museum bezoek
 • 5Stellenbosch
 • 6Franschhoek
 • 7Tulbagh
 • 8...
Bekijk volledige reisschema
Reisverslag
“Opnieuw zitten wij ’s ochtends weer vroeg in de auto op weg naar de Drakensbergen. En wanneer wij dit gebied bereiken, stellen wij vast dat de uitspraak ” It feels like God visits everywhere else but lives in Africa” volledig klopt. Het uitzicht is nauwelijks te beschrijven; je kijkt over duizend bergtoppen in het oneindige….adembenemend, spectaculair, betoverend, mysterieus….. Wat een zegen dat wij hier de komende drie dagen mogen doorbrengen.”
Evelyn Geijteman
Lees het hele reisverslag

Cultuurreis Kaapstad & Johannesburg

Cape Town Zuid-Afrika

Cape Town oftewel Mother City is de bijnaam die de Zuid-Afrikanen hun stad hebben gegeven. De Tafelberg is de vaste kern van Kaapstad maar geeft de stad ook een schilderachtige achtergrond. Ook verdeelt deze beroemde 1086 meter hoge berg de stad in verschillende zones met openbare tuinen, wildernis, bossen, wandelroutes, wijngaarden en gezellige straten. Staande op het Tafelblad, kunt u zich laten overweldigen door het uitzicht over het Schiereiland en de Tafelbaai. De Tafelbaai is de historische plaats waar Jan van Riebeeck in 1652 als eerste Nederlander voor anker ging. Het is een stad met twee gezichten, Europees en Afrikaans, een boeiende mengeling van de eerste en derde wereld. Er zijn weinig plekken waar arm en rijk zo dicht naast elkaar leven. Ondanks deze verschillen is Kaapstad een ontspannen en veilige stad, die indruk zal maken. 

De stad weerspiegelt de culturele samensmelting van de Indonesische, Nederlandse, Franse, Britse en Duitse kolonisten. De Bantoes en de Hottentotten zijn de inheemse volkeren die een integraal onderdeel zijn van de cultuur van Kaapstad. Het bruisende Victoria en Albert Waterfront en de onmiskenbare culturele scene zijn net zo aantrekkelijk als de prachtige stranden, de botanische tuinen en de beroemde pinguïns van Boulders Beach.

Don't call it a dream, make it a plan!

Stellenbosch en Franschhoek...

Stellenbosch is het centrum van de wijncultuur en de op een na oudste stad van het land. Een wandeling door Stellenbosch is ook een wandeling door een stukje nog duidelijk herkenbare Nederlandse geschiedenis aan de andere kant van de wereld. Het stadje werd in 1679 gesticht door de toenmalige gouverneur van de Kaap, Simon van der Stel, die de plaats naar zichzelf vernoemde (nabij Kaapstad bevindt zich ook Simon's Town/Simonstad, ook al vernoemd naar dezelfde gouverneur). Veel van de historie komt tot uiting in de witte Kaaps-Hollandse huizen die de straten sieren.

Franschhoek ligt in de schaduw van de bergen in een vruchtbare vallei en werd in de 17e eeuw gesticht door de Franse hugenoten. Vandaar de naam en ook het veelvuldig voorkomen van Franse namen in deze regio.

Tussen 1688 tot 1690 kwamen 200 Franse Hugenoten naar Zuid-Afrika. Zij kregen het gebied rond Franschhoek toegewezen om zich daar te vestigen. Ondanks het feit dat slechts een enkeling van hen 

ervaring had met het maken van wijn hebben zij de wijnindustrie een nieuwe impuls gegeven.

In het centrum bevindt zich het Huguenot Memorial Museum en ook het Hugenot monument, zeker een bezoek waard.

Geschiedenis Zuid Afrika

Tulbagh is prachtig gelegen in de  "Verlaten Vallei" van de Western Cape op  een klein uurtje rijden van Kaapstad. Een vallei waar de Khoi en de Bushmen duizenden jaren verbleven tot de Hollanders en de Hugenoten zich hier sinds 1658 vestigden. En de plaats vernoemden naar de Kaapse gouverneur Rijk van Tulbagh in het "Land van Waveren".

De  plaats Riebeeck Kasteel is echt zo’n ‘hidden gem’, een plek die u tijdens uw reis ‘ontdekt’, waar u trots op bent omdat u  het idee heeft dat u daarin duizenden andere vakantiegangers een stapje voor bent gebleven. Deze plek is beduidend minder bekend dan andere plaatsen in deze omgeving. Met als gevolg dat u tijdens uw verblijf in Riebeeck Kasteel, nog onvervalste rust en ontspanning vindt. En wanneer u in het Royal Hotel op het terras een G&T nuttigt, waant u zich honderden jaar terug in de geschiedenis. 

En nog meer indrukwekkende geschiedenis in Johannesburg

Johannesburg biedt heel veel cultuur en onuitwisbare geschiedenis. Aan het slechte imago van deze stad is de laatste jaren hard gewerkt en met succes! Talloze culturele initiatieven sieren inmiddels deze stad waarmee de stad zich ontdoet van de mantel der negativiteit.

In de noordelijke buitenwijken van de stad vindt u de beste restaurants en winkels. Gaat u een museum bezoeken, kunt u gratis “Museum Mao Gauteng” krijgen waarin een overzicht staat van de 40 musea; de bekendste zijn Museum Africa, Breweries Museum en het Apartheid museum. Wat ook de moeite waard is, is een rondleiding met gids door Soweto waar u o.a. het Hector Pieterson museum en het voormalig huis van Nelson Mandela kunt bezoeken.

Pretoria

Tshwane, het voormalige Pretoria, is de politieke hoofdstad van Zuid-Afrika en een van de belangrijkste academische centra van het land. Het is een rustige, stijlvolle stad met maar weinig hoogbouw en veel parken, meren, historische gebouwen en lommerrijke wijken. Elke lente staan de ongeveer 70.000 jacaranda’s in volle bloei en is de stad gehuld in een lilakleur. De stad heeft haar rijkdom onder andere te danken aan de nabijgelegen Diamantmijnen.

Pretoria is ook ‘de hoofdstad van de Apartheid’ en kent een bewogen geschiedenis waarin de Boeren een belangrijke rol hebben gespeeld.

Een Game Drive maken oftewel op Safari!

In een 4WD safari-auto met een ervaren ranger op zoek naar wilde dieren, dat is het idee bij een Zuid-Afrikaanse ‘Game Drive’, oftewel op safari in Zuid-Afrika! Een game drive is een echte aanrader wanneer je in Zuid-Afrika bent. U overnacht in een unieke, authentieke Zuid-Afrikaanse lodge gelegen op 2 uur rijden van OR Tambo International Airport.

De lodge ligt op de grens van een 12.000 hectare privé wild reservaat waar olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns, nijlpaarden, buffalo’s, giraffen, zebra’s, wildebeesten, hyena’s en een grote variëteit aan antilopen rondlopen. Daarnaast wordt u hier door vele verschillende vogelsoorten toegezongen.

Schitterende foto's van deze reis

Hier krijgt u een idee van de prachtige reis die we voor u kunnen samenstellen

Prijzen

Onderstaand vindt u het prijzenoverzicht voor deze 15-daagse reis

Overzicht vanaf prijzen
per persoon vanaf januari t/m december€ 1.799

Bovenstaande prijzen zijn per persoon, o.b.v. 2 personen en inclusief: 

-Verblijf in de gekozen accommodatie
- Op basis van ontbijt tenzij anders vermeld
- Autohuur incl. alle verzekeringen 
- Binnenlandse vlucht Johannesburg - Kaapstad retour


Exclusief:

- Internationale vlucht naar Johannesburg. Vraag ons naar de mogelijkheden
- Genoemde excursies
- Reserveringskosten (€ 25,-) en Calamiteitenfonds (€ 2,50)
- Eventuele reis- & annuleringsverzekeringen, wij raden deze zeker wel aan!

Excursies Kaapstad en tuinroute Zuid-Afrika

De Kaap
Neem een dag de tijd om De Kaap te 'ronden'. Leuke tocht met mooie uitzicht, gezellige plaatsen zoals Simon's Town, Noordhoek en Hout Bay. Cape Point en Cape de Good Hope, in het Natural Reserve, zijn aardige markeringspunten onderweg maar hoogtepunt is de route zelf.

Tafelberg
Het gros van de bezoekers nemen de roterende kabelbaan naar boven, aan het westeinde van de berg. U kunt ook de stoute wandelschoenen aantrekken en  volgt u de Skeleton Gorge omhoog vanuit Kirstenbosch Botanical Gardens aan de achterkant van de Tafelberg. De klim is zes kilometer lang, neemt 3 uur in beslag en is pittig. Maar het uitzicht over de nabijgelegen natuurparken Constantia Valley en de Hottentot Holland Mountains is het meer dan waard. 

Township tour
Boek een Township tour. Doe dat van tevoren, ze zijn populair. Je hebt Kaapstad niet gezien als je geen township tour hebt gemaakt. Van de ca. vijf miljoen mensen in greater Capetown wonen er ca. drie miljoen in townships. 

Boland wijnlanden
Tulbagh gelegen in de Boland wijnlanden is uitermate geschikt om per fiets langs historische wijnboerderijen te gaan " Wine and Bike" is dan ook een favoriete fietsroute hier!

Johannesburg: de kunst ligt op straat! Maak een graffiti wandeling

Jozi heeft een unieke graffiticultuur met metershoge, kleurrijke kunstwerken. Het stadsbestuur heeft namelijk bedacht dat er meer kunst op straat moet zijn, want daar zijn de inwoners immers ook elke dag te vinden. Deze vooruitstrevende visie heeft er toe geleid dat Johannesburg nationale en internationale artiesten –waaronder uit New York- de opdracht heeft gegeven om de kale muren van de stad om te toveren tot metershoge kunstwerken. Een flat is voorzien van een enorm portret van Mandela. U kijkt uw ogen uit tijdens een stadswandeling. Wat gaaf!


Dag tot dag

Dag 1: Vertrek van Schiphol

Vertrek uit Amsterdam, luchthaven Schiphol

Dag 2: Aankomst Johannesburg

U arriveert in de ochtend op de luchthaven van Johannesburg en reist u meteen door naar Kaapstad. Op het Internationale vliegveld van Kaapstad haalt u uw huurauto op. De middag gaat u sfeer proeven dus maakt u een tour met de “Hop on Hop off´ bus langs de bezienswaardigheden van Kaapstad. Op efficiënte wijze krijgt u meteen een indruk van één van de mooiste steden ter wereld.  En 1,5 uur voor sluitingstijd neemt u de kabelbaan de Tafelberg op en gaat u genieten van een spectaculaire zonsondergang over Kaapstad. U heeft prachtig uitzicht over de stad en Tafelbaai met Robbeneiland. De Tafelbaai is de historische plaats waar Jan van Riebeeck in 1652 als eerste Nederlander voor anker ging. 

Dag 3: Robbeneiland

Op het Victoria en Alfred Waterfront, is het goed toeven. Dit gerenoveerde oude havengebied is sfeervol en gezellig. Vanuit deze oude haven vaart u bij goed weer naar het beroemde Robbeneiland waar Nelson Mandela met vele anderen gevangen werd gehouden vanwege zijn strijd tegen het apartheidsregime.

Bij terugkomst bezoekt u een lokale kerk en kunt u via de meest spectaculaire kustweg ter wereld “Chapman’s Peak”naar de historische havenstad Simon’s Town. En via de “Ou Kaapse weg” verder richting Kirstenbosch waar u kunt genieten van de bloemenpracht in de botanische tuin.

Dag 4: Boulders Beach en museum bezoek

Op het beschutte strand van Boulders kunt u de pinguïns de zee zien uitkomen, waggelend op weg naar hun nesten in de duinen. De reis gaat verder naar het Kaapse Schiereiland, een prachtig natuurgebied waar ook Kaap de Goede ligt. Bij Kaap Punt bereikt u te voet of per treintje de oude vuurtoren op de rots waar u uitkijkt over de Atlantische Oceaan, Valsbaai en de Hottentots Hollandbergen. Halverwege de middag kunt u het District Six Museum bezoeken.

Het District Six Museum is volgens velen het bekendste en meest bijzondere museum in Kaapstad. Het museum draait volledig om de gedwongen uitzettingen van bewoners van District Six (de zogenaamde forced removals), tot medio jaren ’60 een van de meest levendige en cultureel diverse wijken van Kaapstad. Het is een van de verhalen die maar weinig mensen weten van de geschiedenis van Zuid-Afrika, en juist daarom is dit museum zo’n must-do tijdens uw verblijf in Kaapstad.

Dag 5: Stellenbosch

Niet ver van Kaapstad liggen de plaatsen Stellenbosch en Franschhoek Het is de combinatie van glooiende groene wijnvelden ingesloten door grijze en ruige bergketens en witte wijnboerderijen die dit gebied een uniek karakter geeft. Stellenbosch dankt zijn naam aan de Nederlandse gouverneur Simon van der Stel, die het stadje in 1679 stichtte, zo’n 30 jaar na Kaapstad. Hij vermoedde vruchtbaarheid van de grond en had landbouw nodig om de groeiende bevolking van voedsel te kunnen voorzien. Dat van die vruchtbaarheid had hij goed gezien. In het dorp is veel te beleven. Stellenbosch is het oudste dorp van Zuid-Afrika. Maak een dorpswandeling en bekijk de mooi bewaarde Kaaps-Hollandse huizen langs de met eiken omzoomde straten. In het dorpsmuseum is een aantal huizen uit verschillende eeuwen ingericht en te bezoeken.

Dag 6: Franschhoek

Dat de Kaapse wijnlanden nu een van 's werelds meest bekende en meest producerende wijngebieden zijn, dankt het aan een gelukkig toeval. Zo'n 270 groep Hugenoten, Franse bannelingen die thuis de kost verdienden met wijnbouw, mochten zich van Van der Stel in Franschhoek vestigen. Zij hadden stekjes van wijnstokken bij zich en die sloegen uitstekend aan dankzij de combinatie van goede grond en voldoende zonuren en water. In Franschhoek worden de Hugenoten met een eigen museum nog gedankt voor de historisch gezien waardevolle bijdrage aan de ontwikkeling van het gebied.

Dag 7: Tulbagh

Eén van de favoriete dorpen van Interfact Travel; Tulbagh “off the beaten tourist track” met haar Cape Dutch Quarter. De centraal gelegen Kerkstraat is een nationaal erkend monument en een trekpleister. Maar breng ook een bezoek aan een wijnfarm, olijven boer of een plek waar ze het combineren, geniet van heerlijk vers en lokaal eten in restaurantjes die in de zomer en winter gezelligheid uitstralen.  Of ga op zoek naar de plek waar verse kaas en chocolade gemaakt worden en wat te denken van honing, gedroogd en ingemaakt fruit…mmmmm! En natuurlijk hebben wij hier leuke adresjes waar u heerlijk kunt eten en overnachten. 

Dag 8: Riebeeck Kasteel

Vanuit Tulbagh bezoekt u Riebeeck Kasteel weer zo’n charmant dorpje. De naam Riebeeck Kasteel verscheen voor het eerst in het verslag van chirug Pieter van Meerhof, die hier op ontdekkings reis was in 1661. Hij vernoemde de plaats naar de leider aan de Kaap, Jan van Riebeeck. De berg kreeg de naam van het eerste gebouw in Kaapstad: Kasteelberg.

De laatste jaren is Riebeeck Valley uitgegroeid tot een artistiek dorp. Langzaam stroomt het dorpje dan ook vol met kunstenaars, leuke restaurants en artistieke winkeltjes. 

Dag 9: Reisdag Kaapstad - Johannesburg

U reist terug naar Kaapstad Airport en met een binnenlandse vlucht gaat de reis naar Johannesburg. Nadat u bent ingecheckt op uw tijdelijk woonadres in Johannesburg neemt u ook hier de “Hop on Hop off” bus om weer op efficiënte wijze een indruk van de stad te krijgen. Wanneer u bij Gold Reef City arriveert, stapt u uit om het Apartheidsmuseum te bezoeken die de donkere geschiedenis van de apartheid weergeeft.  Vervolgens gaat u bij de halte Carlton Centre eruit, neemt u de lift naar de 50ste verdieping en heeft u een 360 graden uitzicht over de stad. U zult verbaasd zijn over de hoeveelheid bomen die in deze stad groeien.

Dag 10: "Jozie" oftewel Johannesburg

Johannesburg is een bijzondere stad misschien niet zo ‘visueel aantrekkelijk’ (want geen Tafelberg, geen zee en geen Wijnlanden), maar zeker met z’n eigen charme, hotspots en absolute must-see & do’s. Hier een paar suggesties: Constitution Hill, bezoek Soweto of ga fietsen door Soweto, Hector Pieterson Museum (Soweto), het huis van Nelson Mandela en bisschop Tutu bezoeken (Soweto), Neighbourgoods Market (Braamfontein), Arts on Main Market (Maboneng Precinct), MOAD (Museum of African Design) Liliesleaf Farm (Rivonia). Uw dagje Joburg zit aardig vol zo. 

Dag 11: Pretoria

Op weg naar uw Safari onderdeel in deze reis bezoekt u Pretoria. Het Voortrekker Monument; het bouwwerk verbeeldt de mythe van de Voortrekkers. Kijk rond op Church Square, het hart van Pretoria. De gebouwen rondom het plein omvatten onder meer het oude regeringsgebouw “Ou Raadsaal” en het Paleis van Justitie waar in de jaren zestig Nelson Mandela tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. Paul Kruger is misschien wel de bekendste Afrikaner ooit. U kunt zijn oude huis bezoeken, niet ver van Church Square. Of bezoek “The Wonderboom” een vijgenboom van meer dan 1000 jaar oud vervolgens gaat u naar de “Boeremark” voor de beste “vetkoek” of naar het unieke restaurant “Afro Boer”. En wanneer u in het juiste seizoen gaat, is het genieten van de Jacaranda bomen in bloei een middag vullend programma.

Dag 12: Op Safari!

U gaat verder en wel naar het slotstuk van deze indrukwekkende reis. SAFARI!...houd uw fotocamera in de aanslag want u gaat veel wild tegenkomen; olifanten, leeuwen, luipaarden, neushoorns, nijlpaarden, buffalo’s, giraffen, zebra’s, wildebeesten, hyena’s. Uw kleinschalige lodge waar u 2 dagen gaat verblijven ligt op de grens van een 12.000 hectare privé wild reservaat. Het voordeel van een privé park is dat er veel minder bezoekers worden toegelaten en de reiziger zich hier alleen op de wereld waant. 

Dag 13: Nog een dag South African Bush Experience

’s Ochtends wanneer u het dek oploopt dat rondom uw comfortabele chalet ligt, wordt u toegezongen door de vele vogelsoorten die zich hier bevinden. U kijkt uit over grenzeloze schoonheid in ademloze decors. En realiseert u zich dat dit een plek is waar u altijd zou willen zijn en weer terugkomen.

Uw ranger neemt u vandaag mee in een open 4WD naar de beste plekken om de gehele Big 5 te spotten. En ’s avonds schuift u aan bij de Boma, een outdoor restaurant,  om onder de sterren en bij een kampvuur te genieten van een traditionele Afrikaanse maaltijd. 

Dag 14: Vertrek naar huis

En zoals we allemaal weten, komt aan alles een eind. Na uw ontbijt vertrekt u richting Johannesburg. U heeft geen haast want u heeft een avond/nacht vlucht dus eventueel zou u de bezienswaardigheden waar u op de heenreis in Joburg niet aan toe bent gekomen alsnog kunnen doen. Vervolgens rijdt u naar het OR Tambo International Airport, levert u uw huurauto in en vliegt u met een nachtvlucht weer terug naar Amsterdam, Schiphol.

Dag 15: Aankomst op Schiphol, Amsterdam

U komt in de ochtend aan op Schiphol, Amsterdam

Kaapstad en omstreken

Bij Interfact Travel ligt de nadruk op individuele vrijheid. Daarom kiezen wij ervoor geen vaste routebeschrijving mee te sturen. Zo kunt u zelf kiezen hoe u naar de volgende bestemming rijdt; langs kleine dorpjes of juist via een snellere route zodat u meer tijd in de volgende bestemming heeft.

Locatie

Geinteresseerd in deze reis?
Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Neem dan vrijblijvend contact met ons op! Bel ons op 020 – 675 98 62 of
Andere voorbeeldreizen
9 dagen
Vanaf € 899 p.p.
Vakantie Kaapstad
Vakantie Kaapstad
Tijdens deze 9-daagse rondreis naar Kaapstad bezoek je de hipste buurten van de stad (Woodstock, Observatory en Gardens) en tevens de andere...
12 dagen
Vanaf € 1899 p.p.
Familiereis Zuid Afrika
Familiereis Zuid Afrika
Op safari met je vader of moeder in big 5 game reserves; slapen in safari tenten of een boomhut. Samen met een astronoom ’snachts naar de...