Griekenland & Covid-19

Corona maatregelen Griekenland

Nadat op 1 juli heel Griekenland op code geel stond, zijn er nu weer aanpassingen en vallen alle eilanden onder code oranje. Het vaste land en de Peloponessos zijn gelukkig nog wel geel.

Voor een actueel reisadvies voor Griekenland verwijzen wij je naar de Rijksoverheid.

Reisadvies Griekenland

CORONA (PCR) TEST GRIEKENLAND NIET MEER VERPLICHT!!

Het PLF formulier en gezondheidsverklaring

De Griekse regering zal vanaf 1 juli weer reizigers verwelkomen. Er is ook bekend geworden hoe dit zal verlopen, zo dien je een PLF-formulier (Passenger Locator Form) te moeten invullen ten minste 48 uur voordat je het land binnenkomt. Hierin vul je gedetailleerde informatie in over je vertrekpunt, de duur van eerdere verblijven in andere landen en het adres van je verblijf(en) in Griekenland. Dit is om iedereen gemakkelijk te kunnen bereiken mocht dit nodig zijn.

KLIK HIER VOOR HET PLF-FORMULIER.

De protocollen voor passagiers en reizigers die met vliegtuig, auto of boot aankomen lijken erg op elkaar. Op het vliegveld bijvoorbeeld worden de passagiers naar de plek op de luchthaven geleid waar het screeningpersoneel zich bevindt. Hier wordt dan de unieke QR-code gecontroleerd die elke passagier op het scherm van hun mobiele telefoon heeft of op een afgedrukt QR-formulier. De passagiers moeten op het het vliegveld mondkapjes dragen en afstanden houden.

Vul je gezondheidsverklaring in voor je gaat vliegen

Alle reizigers die via Schiphol vliegen moeten een zelf-ingevulde gezondheidsverklaring bij zich hebben. Download hier het formulier en vul het in. Het is handig als je dit thuis al doet, want je moet dit kunnen tonen als je op Schiphol, in het vliegtuig of op de luchthaven van bestemming hierom gevraagd wordt. Stop de gezondheidsverklaring daarom op een handige plek, bij je paspoort, je boarding pass of neem ‘m mee op je mobiel.

Voorbereidingen op jouw vakantie

De Griekse overheid heeft nieuwe coronamaatregelen afgekondigd. In heel Griekenland geldt vanaf 29 juli de verplichting om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer, in alle winkels, banken, taxi’s, liften en alle andere publieke en openbare ruimten.

U riskeert een boete van EUR 150,- als u geen mondkapje draagt. Volg altijd de Nederlandse en de lokale coronaregels op.

Denk aan verplicht invullen van een Passenger Locator Form (PLF) ruim voor uw vertrek, maar UITERLIJK 24 uur voor aankomst in Griekenland.

Wat kunnen we verder verwachten in Griekenland;

- Op de luchthavens wordt steekproefsgewijs coronatesten afgenomen.

- Mondkapjes buiten in Griekenland hoef je geen mondkapje op. Alleen in de bus, taxi en boot dien je een mondkapje te dragen. Op de luchthaven en op het vliegveld is ook het dragen van een mondkapje verplicht.Kinderen onder de 6 jaar hoeven geen mondkapje te dragen in Griekenland. In het vliegtuig zijn kinderen tot 13 niet verplicht een mondkapje te dragen.

- Op de ferry dien je een mondkapje te dragen en voldoende afstand te houden bij het inschepen. Tevens moet je bij het aan boord gaan van het schip een vragenlijst bij je hebben, deze betreft vragen omtrent het Corona virus. Bij iedere overtocht moet je deze bij je hebben. Deze vragenlijst ontvang je bij aankomst op de luchthaven of in het eerste hotel samen met de bijbehorende ferrytickets van onze lokaal agent. Op dit moment wordt er maar 50% capaciteit gebruikt van de boot, maar naarmate het hoogseizoen verder in het zicht komt zal afhankelijk van hoe de situatie verloopt deze capaciteit steeds groter worden.

- Transfers, op dit moment 2 reizigers per taxi tenzij het een gezin/één huishouden betreft dan zijn maximaal 4 personen toegestaan. Een 8 persoons mini van mogen slechts 3 klanten vervoeren tenzij één gezin c.q. huishouden dan zijn maximaal 8 personen toegestaan. Een 17-persoons bus of groter mag de helft van het aantal zitplaatsen vervoeren ook al komt men niet uit dezelfde familie c.q. huishouden.

- Bij de accommodaties geldt er een gezondheidsprotocol, daarbij staan ook de regels die de accommodatie hanteert. De check-in zal zo snel mogelijk gebeuren, in sommige hotels zal het mogelijk online kunnen, maar dat zal zich vanzelf wijzen. Het schoonmaken van de kamer zal alleen gebeuren wanneer je lang in de accommodatie zult verblijven. Zo heb je geen kamermeisjes die in en uit komen iedere dag. Voor dat je de kamer betreedt is de kamer schoongemaakt naar de laatste schoonmaak voorschriften.

- Het ontbijt zal over het algemeen bij de kamer geserveerd worden. Het kan zo zijn dat de accommodatie geen ontbijt meer aanbiedt, deze vergoeding krijg je uiteraard terug. In de grotere accommodaties is er vaak een buffet hier zullen medewerkers handschoenen dragen.

- Het gebruik van het buiten zwembad is gewoon mogelijk met eigen handdoeken op de bedjes.

- Het strand vooralsnog; de openbare stranden, hier moet je zelf zorgen voor de juiste afstand. Voor de georganiseerde stranden is er gezorgd dat de parasols en bedjes op de juiste afstand van elkaar staan zoals verplicht is gesteld door de overheid. Ook hier geldt dat je je eigen handdoek mee moet nemen voor op de zonnebedjes. Mocht het zo zijn dat alle strandbedden en parasols bezet zijn dan mogen gasten op een leeg deel van het strand plaats nemen met eigen handdoek uiteraard met in achtneming van de 1,5 mtr. Op dit moment mogen de bars op het strand geen alcohol schenken maar men verwacht dat dit binnenkort gaat veranderen.

- Huurauto’s en andere transport middelen (fietsen, scooters, bromfietsen etc.) worden keurig schoongemaakt voordat ze bij de klant worden afgeleverd.

- In de restaurants mogen maximaal 6 personen samen aan een tafel zitten. Het is niet nodig te reserveren maar op drukke plekken, drukke eilanden is het zeker aan te raden. Restaurants met alleen zitplaatsen binnen zijn nog niet geopend. Wanneer deze restaurants grote ramen hebben die geopend kunnen worden, is het toegestaan om ook binnen te zitten mits ramen volledig openstaan. De 1,5 mtr afstand wordt in deze situaties in acht genomen. Personeel draagt verplicht een mondkapje.

Musea, supermarkten, drogisterijen en tankstations zijn open.Indien je meer actuele reisadviezen omtrent Griekenland wilt lezen, verwijzen je graag naar nederlandwereldwijd.nl