Winter in Zuid-Afrika

Winter in Zuid-Afrika

Geplaatst in:
Evelyn Geijteman
Geschreven op 16 april 2018 door Evelyn Geijteman
Aangepast op: 4 mei 2020

De temperatuur is zeker niet zoals de Nederlandse winter

De seizoenen zijn in Zuid-Afrika omgedraaid. Dus als het in Nederland zomer is dan is het in Zuid-Afrika winter. Natuurlijk is elk seizoen een goede tijd voor een rondreis door Zuid-Afrika maar de Zuid-Afrikaanse winter is zeker geschikt om Zuid-Afrika te ontdekken. Temeer omdat “onze” winters niet te vergelijken zijn met die van Zuid-Afrika. Wij gaan niet ontkennen dat het weer in Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika in de winter (met name de maanden juni, juli en augustus) af en toe best fris kan zijn – met hier en daar een druppel regen – maar het is juist in die winterperiode fantastisch om naar Zuid-Afrika op vakantie te gaan. De temperatuur is zeker niet zoals de Nederlandse winter.

Nog een paar andere voordelen

Safari in het Kruger Park
In de zomer kan de temperatuur behoorlijk oplopen in het Kruger Park. Dit betekent dat het wild, net als wij mensen lomer en minder actief worden. In de winter is de temperatuur veel aangenamer voor het wild en worden zij dus veel bewegelijker en gaan erop uit. Daarnaast is het Kruger Park minder begroeid en dus is de kans groter dat u het wild spot. De winter wordt ook het droogseizoen genoemd en schijnt bijna elke dag volop de zon, bij een zeer aangename temperatuur. Terwijl in de zomer in het Kruger Park en de omgeving veel regen kan vallen.

Over het algemeen schijnt de zon hier 320 dagen per jaar

KwaZulu Natal kust
Aan de oostkust van Zuid-Afrika, in de provincie KwaZulu Natal is het juist in de winter prachtig toeven. In KwaZulu Natal heerst een subtropisch klimaat, dat zich kenmerkt door warme zomers en minstens zulke warme winters. Een belangrijke plus van de oostkust van Zuid-Afrika ten opzichte van het westen: hier is de zee (Indische Oceaan) het hele jaar door lekker warm – het water wordt nooit kouder dan 17 graden. Over het algemeen schijnt de zon hier 320 dagen per jaar, en tijdens de zomer lopen de temperaturen op tot boven de 30 graden. Toch kiezen veel mensen ervoor om deze kust in de winter te bezoeken, met name omdat de luchtvochtigheid in de zomermaanden behoorlijk benauwend kan zijn.

Walvissen spotten in en om Kaapstad

Het is elk jaar weer een spektakel op zich wanneer de southern right whales zich voor het eerst in de baaien van Kaapstad laten zien. De walvissen zijn indrukwekkend groot, en komen vanaf juni in de omgeving van Hermanus aan om hier te broeden. Ze blijven gemiddeld tot november.

Vakantie in Kaapstad en Zuid-Afrika is in de winter aanzienlijk goedkoper

Het ligt voor de hand, maar net zoals overal ter wereld kent ook Zuid-Afrika een hoog- en een laagseizoen. Hoewel dit per regio en stad enigszins kan variëren, kun je stellen dat de prijzen in de maanden tussen november en maart beduidend hoger liggen dan tussen mei en september, met de periode rond kerst en Oud & Nieuw als absolute piek. Dan hebben we het vooral over prijzen voor hotels en guesthouses, maar in sommige gevallen ook voor activiteiten.

Hiken en wandelen in Kaapstad en de rest van Zuid-Afrika
Een van de redenen waarom een wandelvakantie in Zuid-Afrika onder velen geliefd is, is vanwege de prachtige natuur van het land. Die leent zich voor talloze activiteiten, waaronder wandelen, hiken en bergbeklimmen. Zo zijn er meerdere wandelvakanties waarbij je een paar dagen door de prachtigste natuurparken en reservaten wandelt, zoals onder andere de populaire Hoerikwaggo Trail, die je in vijf dagen wandelend vanaf de Tafelberg naar Kaapstad leidt. In de zomermaanden is zo’n wandelvakantie ook mogelijk, maar vaak is de hitte rond die tijd een groot obstakel. In de wintermaanden is het klimaat van Zuid-Afrika ideaal om te hiken: veel zonnige dagen maar milde temperaturen rond de 20 graden – ideaal wandelweer dus.

CALL TO ACTION

Wil je een wandel- of hike vakantie naar Zuid Afrika? Of graag walvissen spotten en genieten van de kust van Kwazulu Natal? Stel jouw originele reis met ons samen. Interfact Travel biedt alle mogelijkheden tot maatwerk zodat jij kunt genieten van een onvergetelijke reis naar Zuid Afrika met het comfort en de zekerheid die Interfact Travel je aanreikt.

Over de auteur
Evelyn Geijteman
Evelyn Geijteman

Globetrotter. Ik heb de definitie toch maar even opgezocht. Betekenis is wereldreiziger of reislustig mens; ik kan mij daar in vinden.