Oslo,.... ook wel Tiger town genoemd!

Wat te doen in Oslo?

Geplaatst in:
Gaby Verdam
Geschreven op 24 juni 2020 door Gaby Verdam
Aangepast op: 24 juni 2020

Wat te doen in Oslo?

Een hele goeie vraag; Wat te doen in Oslo? Het antwoord hierop is heel lang en divers! Natuurlijk zouden we jullie alles willen vertellen maar dan ben je morgen nog niet klaar met lezen, ja zoveel is er te doen in Olso.

We hebben een aantal van onze favorieten uitgekozen en nemen je graag mee door prachtig Oslo!

Tiger city?

De tijger voor het centraal station van Oslo is een van de meest gefotografeerde "inwoners" van Oslo en een van de eerste dingen die een bezoeker tegenkomt die aankomt op het centraal station van Oslo.

Toen Oslo in 2000 zijn 1000-jarig bestaan vierde, wilde Eiendomsspar de stad een cadeau geven. Oslo wilde een tijger, en dat is wat ze hebben gekregen: een bronzen tijger van 4,5 meter lang, gemaakt door Elena Engelsen.

Waarom een tijger?

De reden waarom Oslo een tijger wilde, is de bijnaam Tigerstaden ("De Tijgerstad") van de stad, die de meeste Noren kennen. De naam werd waarschijnlijk voor het eerst gebruikt door de Noorse dichter Bjørnstjerne Bjørnson. Zijn gedicht "Sidste Sang" uit 1870 beschrijft een gevecht tussen een paard en een tijger; de tijger stelt de gevaarlijke stad voor en het paard het veilige landschap. Sindsdien staat Oslo bekend als "The Tiger City", maar tegenwoordig is het niet per se bedoeld als een negatief iets. "The Tiger City" staat nu voor een spannende en levendige plaats in plaats van gevaarlijk.

Bekende top bezienswaardigheden

Akershus Fortress

Akershus Fortress is een geweldige plek om de geschiedenis van Oslo te ontdekken en te genieten van een zomerse dag. De bouw van het kasteel en het fort van Akershus begon in 1299 onder koning Håkon V. Het middeleeuwse kasteel, dat in de jaren 1300 werd voltooid, had een strategische locatie helemaal aan het einde van de landtong en doorstond door de eeuwen heen een aantal belegeringen.

Koning Christian IV (1588-1648) liet het kasteel moderniseren en ombouwen tot een renaissancekasteel en koninklijke residentie.

Rondleidingen door het fort zijn in de zomer beschikbaar voor het publiek en beginnen bij het Fortress Visitor Centre. Er zijn ook rondleidingen voor groepen beschikbaar.

Het fortgebied is een populaire locatie voor grote evenementen, waaronder concerten, feestdagen en ceremonies.

Het Fram Museum ~ Het Polar schip FRAM

Fram is het sterkste houten schip dat ooit is gebouwd en heeft nog steeds de records voor het zeilen naar het noorden en het zuiden.

In het Fram Museum kun je aan boord van het schip en zien hoe de bemanning en hun honden erin slaagden te overleven op de koudste en gevaarlijkste plekken op aarde - het noordpoolgebied en het zuidpoolgebied.

De tentoonstelling is vertaald in tien talen: Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Russisch, Japans, Chinees, Koreaans en Noors.

Het Fram Museum heeft ook een poolsimulator waar je meer dan 100 jaar geleden de kou en de gevaren van poolexpedities kunt ervaren.

Naast het hoofdgebouw staat het Gjøa-gebouw met tentoonstellingen over het noordpoolgebied en de noordwestpassage. De museumwinkel biedt exclusieve poolartikelen.

The Norwegian National Opera & Ballet

Het Operahuis van Oslo ligt direct aan de haven, met een gehoekte, witte buitenkant die uit het water lijkt te rijzen. Het nodigt zijn bezoekers uit om het dak te beklimmen en het hele jaar door te genieten van een panoramisch uitzicht over Oslo en de fjord. Grootschalige ramen op straatniveau geven het publiek een glimp van repetities en workshopactiviteiten.

Het interieur van het gebouw is grotendeels eiken en de grote zaal heeft de vorm van een hoefijzer, die doet denken aan klassieke theaters uit het verleden. De opera is ontworpen door het Noorse architectenbureau Snøhetta en heeft verschillende prestigieuze prijzen ontvangen.

Het Norwegian National Opera & Ballet biedt een rijk en gevarieerd programma in drie fasen: The Main House (1369 zitplaatsen), Second House (400 zitplaatsen) en de Studio (200 zitplaatsen). Het operadak en de foyer worden ook gebruikt voor concerten.

Rondleidingen beschikbaar in het Noors en Engels.

Leuke bezienswaardigheden met kinderen

TusenFryd pretpark

TusenFryd is een groot pretpark met meer dan 30 leuke attracties en veel geweldige spellen, winkels en eetgelegenheden.

Het park heeft attracties voor alle leeftijden, waaronder grote en kleine achtbanen, carrousels, ritten in het logboek en nog veel meer.

Barnas Fryd en Frydskogen zit vol met attracties en activiteiten voor kleine kinderen. In de zomer kunt u een bezoek brengen aan BadeFryd, een waterpark met een zwembad, een zwemrivier en een enorme glijbaan.

Tickets met korting verkrijgbaar bij tusenfryd.no

International Museum of Children's Art

Museum met kinderkunst uit 180 landen. Bekijk de wereld door de ogen van kinderen met behulp van textiel, tekeningen, schilderijen, sculpturen en meer.

De drie basisfuncties van het museum zijn het verzamelen, bewaren en promoten van kinderkunst wereldwijd.

Biblo Tøyen library

Biblo Tøyen is een bibliotheek voor jongeren tussen 10 en 15 jaar, vol met boeken en ervaringen. Je kunt hier alleen of met vrienden komen, en activiteiten vinden die je leuk vindt of gewoon ontspannen.

Biblo Tøyen organiseert ook coderingssessies, schrijversbijeenkomsten, filmvertoningen, kooklessen, verschillende workshops en tal van andere leuke en educatieve activiteiten.

Oslo, Ga met ons mee!!

Hieronder hebben we nog een kleine toevoeging vanuit onszelf. Hier zijn we (onder andere) zelf geweest en ook dit is zeer de moeite waard!

Vigeland Sculpture park

Vigelandsanlegget telt 212 stenen en bronzen beelden, die alle tussen 1907 en 1942 zijn gemaakt door de Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland.

Veel beelden symboliseren de kringloop van het menselijk leven. Onderaan de brug is de ontwikkeling van een embryo tot een kleuter te zien, terwijl rondom de Monolitten alle levensstadia van de mens te zien zijn. Op de monoliet zelf staan op elkaar klimmende menselijke figuren afgebeeld.

Ekebergparken

Een paar minuten met de tram buiten het centrum van Oslo ligt het beeldenpark Ekebergparken. Het park combineert op unieke wijze zijn lange geschiedenis, prachtige natuur, adembenemende uitzichten en indrukwekkende sculpturen. De kunstwerken die door het hele park verspreid zijn, zijn van internationaal bekende kunstenaars als Louise Bourgeois, James Turrell, Dan Graham, Sarah Lucas, Damien Hirst en Roni Horn.

Grünerløkka

Wij pakte de metro naar Grünerløkka, een erg leuke hippe wijk met allemaal kleine boutiques en kleine tentjes.

Gek op koffie? Ga dan even langs bij Tim Wendelboe, deze barista behoort tot een van de beste van de wereld!

Als je toch in deze wijk bent moet je zeker even een milkshake halen bij "The Nighthawk Diner"!! Alsof je even terug gaat naar de sixties!

Natuurlijk kun je ook gewoon op een terras neerstrijken bij een van de tentjes rondom Olaf ryes plass.

Wij hebben genoten van Oslo en het is een aanrader voor groot en klein!! Ga met ons mee!

Over de auteur
Gaby Verdam
Gaby Verdam

Al vanaf 2005 werkzaam voor Interfact Travel en ik heb mede door mijn werk al aardig wat bestemmingen mogen bezoeken. Onder andere Zuid-Afrika, Amerika, Canada, Spanje, Frankrijk en uiteraard Griekenland!