All the birds you can imagine

Vogels in Zuid-Afrika, Camilla vertelt.

Geplaatst in:
Camilla
Geschreven op 1 september 2017 door Camilla
Aangepast op: 21 november 2019

In Zuid-Afrika ga je op safari. Veel mensen houden het na het zien van de ‘big five’ voor gezien, maar het land heeft veel meer te bieden. Door de grote verschillen in regenval en hoogte is er een zeer divers landschap en daardoor enorme vogelrijkdom.

Terwijl je naar een groep slapende leeuwen op de savanne kijkt, kan er bovenop een struik een Lilac-breasted Roller op de uitkijk zitten; goed te herkennen door zijn turquoise en lila kleuren. Of misschien word je tijdens een lunchpauze wel benaderd door nieuwsgierige Greater Blue-eared starlings. Met hun glanzend groenblauwe verenkleed en oranje oog zijn ze betoverend mooi, maar voor je het weet gaan ze er met je lunch vandoor.

Rijd je door droge, uitgestrekte graslanden bij Wakkerstroom, dan kan je zomaar een Secretarybird zien lopen. Een statige roofvogel op hoge poten met zwarte broek en imponerende kuif.

Op grote hoogte kan je door de Drakensbergen rijden via de Sani Pass naar Lesotho, een piepklein land dat in zijn geheel door Zuid-Afrika wordt omsloten. Zuid-Afrika kent veel soorten die (bijna) alleen daar voorkomen. In de Drakensbergen vind je enkele van deze soorten, zoals de Ground Woodpecker, de van rots naar rots springende Drakensbergen Rockjumper en de Gurney’s Sugarbird. Deze laatst is voor zijn voedsel totaal afhankelijk van de karakteristieke protea bloem.

Daal je iets je af van de Drakensbergen richting de oostkust, dan reis je via hooggelegen subtropisch bergbos richting laaglandbos. Vooral de fruitbomen in deze bossen trekken veel vogels. Eén van de mooiste is misschien wel de Knysna Turaco, een knalgroene grote vogel met een ronde kruif, witte strepen onder en boven zijn ogen en een zeer indrukwekkend geluid. Als de vogel wegvliegt word je ook nog eens verrast door zijn opvallende knalrode vleugelpunten.

Naast de verplichte foto met de broedende African Penguins langs de kust, heeft de omgeving van Kaapstad nog meer moois in petto. Zuid-Afrika’s elegante nationale vogel, de Blue Crane, kan zich in grote groepen laten zien in de omliggende landbouwgebieden. Of maak een wandeling door fynbos en zoek de kleurrijke Orange-breasted sunbird die alleen daar voorkomt.

Voor mensen met zeebenen is het een aanrader om de zee op te gaan. Walvissen en witte haaien zijn interessant, maar mijn hart gaat vooral sneller kloppen van langs vliegende albatrossen en stormvogels!

Vanuit Kaapstad kan je een prachtige roadtrip maken naar de grens van Namibië. Je rijdt door de karoo, of ook wel de halfwoestijn. Er hoeft maar een spatje regen te vallen en de droge woestijn kleurt paars en geel van de bloemen. Plotseling word je omringd door zingende leeuweriken en komt de stille halfwoestijn tot leven. Let ook op de grote nesten aan de telefoonlijnen langs de weg. In één bouwwerk kunnen honderden Sociable weavers broeden.

Over de auteur
Camilla
Camilla

Vogelaar, bioloog en onderzoeker Camilla Dreef reisde afgelopen jaar samen met haar vriend door Zuid-Afrika. Doel; heel veel verschillende soorten vogels spotten. Camilla is oa. bekend door haar onderzoek aan lepelaars en als bevlogen vogelaar bij de tv-programma’s ‘In de ban van de Condor’ en ‘BinnensteBuiten’. Sinds kort is zij ambassadeur van de Vogelbescherming.