Once in a lifetime experience

Slapen in IJshotel in Fins Lapland

Geplaatst in:
Libby Rodermond
Geschreven op 11 juli 2018 door Libby Rodermond
Aangepast op: 4 mei 2020

Slapen in IJshotel

Slapen in een ijshotel…. Typisch zoiets van; “dit moet ik toch een keer hebben gedaan?!”. Tijdens mijn vakantie naar Fins Lapland heb ik een aantal excursies gedaan o.a. een huskysafari, een sneeuwscootertocht, een sneeuwschoenwandeling en ook dat ene, namelijk een nachtje in een ijshotel slapen want dit laatste wilde ik zo graag een keer ervaren.

Nabij Rovaniemi werden we opgehaald met de transfer bus en over de kleine weggetjes glibberden we richting het ijshotel. Bij aankomst was het al een beetje schemer, dus een mooie foto van het ijshotel van buitenaf is helaas niet gelukt. We werden hartelijk ontvangen en kregen een rondleiding over het terrein en door het ijshotel zelf. We zagen de verschillende kamers waaronder de ‘basic’ kamers maar ook de wat specialere kamers. Voor een kleine meerprijs koos ik toch echt voor de specialere kamer. Dit doe je tenslotte toch maar 1 keer. Wat er zo speciaals was? Deze kamers hadden iets extra’s een mooi ingetekend ‘schilderij’ van ijs in de muur gehakt. Dit maakte dat ene nachtje verblijf toch even af.

IJshotel Finland

Bij het boeken van het IJshotel in Finland werd gevraagd wat wij wilden eten. Rond 19.00 uur werden we in het ice-restaurant verwacht. Met dikke kleding gingen we aan tafel. Het was leuk maar tegelijk ook vreemd om aan een tafel van ijs te zitten met je dikke jas nog aan. Ik heb overigens heerlijke zalm gegeten.

Na het eten kan je als je wilt nog een drankje in de ijsbar doen, uiteraard gingen we even een kijkje nemen. Waar Scandinavië o.a. bekend om staat zijn de duurdere prijzen voor alcoholische drankjes. Zo ook in het ijshotel weten ze wel wat vragen is. Maar alles voor die beleving, die ene keer dat je zoiets doet ga je over stag en neem je dat ice-shotje.

Temperatuur IJshotel

De constante temperatuur in het ijshotel was tussen de 0 en de -5 graden Celsius. Om de hele avond in je kamer in het ijshotel te verblijven is eigenlijk geen optie vanwege de kou.

Tussendoor heb je ook wel de behoefte om even lekker op te warmen. Dit kan in de gezamenlijke ruimte. Hier staat een open haard aan waar je even bij kunt zetten om op temperatuur te komen. Met een goed boek en een glaasje wijn hebben we hier heerlijk gezeten. Een andere mogelijkheid is om buiten onder de sterrenhemel plaats te nemen in één van de hottubs…. wachtend op het Noorderlicht?! Nog een andere optie is om op te warmen in de sauna (tegen betaling).

Dan wanneer de nacht begint te vallen ga je toch richting je slaapkamer in het ijshotel. Ik deed mijn muts, mijn sokken en warme kleding aan en kroop mijn slaapzak in. Het bed waar je op ligt is natuurlijk van ijs maar waar je op ligt zijn rendiervellen. Om heel eerlijk te zijn heb ik niet lekker geslapen die nacht. Het was toch wel écht koud en het ligt niet heel comfortabel.

IJshotel Lapland

Tijdens de rondleiding in het ijshotel in Lapland lieten ze ook een ruimte met stapelbedden zien waar je naartoe kon als je écht niet meer kon slapen, het zat was of het simpelweg te koud vond. Toch was het mijn eer te na om die ruimte in te gaan dus ben ik toch blijven liggen. Om 07.00 uur ’s ochtends werden we gewekt met lekkere warme blueberry sap… Uitgeslapen was ik zeker niet maar ik vond het écht leuk een keer mee te maken. Ik zou het zeker aanraden wanneer je naar zo’n winterbestemming gaat. Het is niet iets wat ik een tweede keer zou doen, dit is écht een ‘one in a lifetime experience’!

Wat nu ook hoog op mijn lijstje is komen te staan is een nachtje slapen in een glazen iglo. In mijn beleving iets comfortabeler en wie weet zie ik ook het Noorderlicht vanuit mijn bed 😉

IJshotel boeken Fins Lapland

Wil je zelf misschien een nachtje slapen in een ijshotel in Fins Lapland? Vraag ons dan naar de mogelijkheden, wij bieden diverse bijzondere ijshotels aan in onze op maat samengestelde reizen naar Scandinavië. Of bekijk onze voorbeeldreis: Glass Igloo in Finland!

Over de auteur
Libby Rodermond
Libby Rodermond

Sinds 2010 ben ik werkzaam bij Interfact Travel, maar al mijn hele leven vind ik reizen ontzettend leuk en heb dan ook al veel van de wereld mogen zien.