De tuin Van de Egeïsche Zee

Rondreis op Kos

Geplaatst in:
Jeffrey Sluijs
Geschreven op 11 maart 2015 door Jeffrey Sluijs
Aangepast op: 4 mei 2020

In de zomer van 2013 heb ik een seizoen op Kos gewerkt als reisleider. Kos als vakantiebestemming kende ik al, maar te ervaren als bestemming om te werken is anders. Je leert de lokale bevolking steeds beter kennen en je komt op plekken waar de vakantiegangers niet zouden komen.Kos is een van de 12 eilanden van de Dodekanesos (wat 12 eilanden betekend) en één van de populairste vakantiebestemmingen van Griekenland en is zeer geliefd door de Nederlandse gasten.

Kos is zeer toeristisch, maar heeft op bepaalde plekken nog wel haar eigen gezicht gehouden en heeft voor ieder type gast wat te bieden. Voor de jongeren is Kos-Stad dé plaats op het eiland vanwege het uitgaansleven. Voor de strandliefhebbers zijn de plaatsen Tigaki, Marmari en Mastichari uitermate geschikt. Dit zijn de plaatsen aan de noordkust van het eiland. Hier vindt men langgerekte zandstranden die geleidelijk aflopen in zee. Het is hier ook goed mogelijk om diverse watersporten te beoefenen. Tigaki, Marmari en Mastichari worden minder bezocht door de toeristen en hebben daardoor meer van de Griekse sfeer te bieden dan het drukke Kos-stad.Langs de noordkust van de badplaats Tigaki tot in Kos-stad is een fietspad gelegen. Aangezien het langs de noordkust en in Kos-stad vlak is, is dit gedeelte van het eiland prima geschikt om te ontdekken per fiets, en dit is dan ook iets wat je veel Nederlanders ziet doen.

Kos-stad – de hoofdstad van het eiland tegenover de Turkse badplaats Bodrum gelegen. De afstand is ca. 20 kilometer en is dus prima te combineren tijdens uw verblijf op Kos. Zelf ben ik ook diverse keren met de boot over geweest. Ervaar tijdens je vakantie twee werelddelen en proef de oosterse sferen.Het centrum van de stad is zeer compact en prima te voet te verkennen. Het belangrijkste deel van de stad is autovrij. Wat ik zelf heel leuk vind is om een frappe te drinken op het Eleftheriaplein en mensen te kijken.Tevens vindt je in het centrum van de stad, de boom van Hippocrates. Hippocrates is de grondlegger van de geneeskunde. Het verhaal gaat dat hij onder deze boom, die vanwege de omvang veel schaduw gaf, zijn leerlingen heeft les gegeven. Alle artsen die tegenwoordig afstuderen, moeten nog steeds de Eed van Hippocrates afleggen.

Het is goed mogelijk om in één of twee dagen het hele eiland te verkennen. Dit kan per auto of scooter. We beginnen bij de Embros-therme, gelegen op zo’n 4 kilometer van Kos-stad. Dit is een heetwater bron die vanuit de berg in zee uitmond. Ga hier wel in de ochtend of laat in de middag naar toe in verband met de drukte. Vanuit hier rijden we door het Turkse dorp Platani, naar het Asklepion. Dit is de belangrijkste archeologische plaats op het eiland.

Daarna rijden we over de enige berg op het eiland, Dikeos, naar het bergdorpje Zia. Proef hier de authentieke Griekse sferen. Loop de trappen omhoog richting de oude watermolen en proef de heerlijke zelfgemaakte limonade vanaf één van de terrassen en geniet van het uitzicht over Zia, Tigaki en Marmari.

Na Zia rijden we verder door het gebergte langs de luchthaven naar Kefalos. Kefalos is gelegen in het zuidwesten van het eiland en één van de plaatsen waar je het Griekse leven terug vindt.

Dan is het al bijna lunchtijd, voor de visliefhebbers raad ik aan om met de auto door te rijden richting Limionas. Een heel klein havenplaatsje met als belangrijkste trekpleister het vis restaurant. De reden om hier vis te gaan eten is de dagelijks vers gevangen vis. De keuze is per dag verschillend. Het restaurant wordt voornamelijk bezocht door lokale bevolking.

Nadat we ons buikje hebben volgegeten kunnen we nog even genieten van het zandstrandje welke naast het restaurant is gelegen en daarna rijden we terug richting Kos-stad. Na een klein stukje hoofdweg slaan we linksaf (voor de luchthaven) en rijden we door het bos van Plaka. Hier vindt je veel pauwen en veel naaldbomen, die in de zomer veel verkoeling geven. Uiteindelijk komt de weg die door Plaka loopt uit bij de luchthaven en het plaatsje Antimachia, welke bekend staat om de windmolen. Bij de rotonde slaan we linksaf richting Mastichari. Een heerlijke badplaats met een klein centrum waar men een aantal (vis)restaurants en bars vindt. Tevens staat hier het beeld van Poseidon. Vanuit Mastichari vertrekt ook de veerboot naar het naastgelegen eiland Kalymnos, dat bekend staat om het sponsduiken.

Een van de best bewaarde geheimen op het gebied van de combinatie strand, eten en restaurants is die van Tam Tam beach. Overdag kun je hier genieten van het mooie strand en ’s avonds bestel je mezes (kleine typisch Griekse hapjes) bij het naastgelegen restaurant. Geniet hier onder het genot van een drankje van de mooie zonsondergang. Tam Tam beach ligt tegenover het Lido waterpark.

Onze laatste stop voordat we weer bij Kos-stad zijn aangekomen is het zoutmeer van Alikes. Een groot natuurmeer gelegen naast Tigaki. In het voor- en naseizoen vind je hier enkele flamigo’s.
Om nog meer van de omgeving van het eiland te zien pakken we de auto naar Kardamena, een badplaats aan de zuidkust van het eiland. Hiervandaan vertrekt dagelijks de boot naar Nissyros. We verlaten de haven van Kardamena en na ongeveer 1 uur varen komen we aan op Nissyros. De schilderachtige witte huisjes met platte daken begroeten ons bij aankomst op het eiland. Eerst volgt een wandeling door het havenplaatsje Mandraki. Straatjes die kris kras door elkaar lopen en te smal zijn om er met de auto door heen te rijden geven net dat beetje extra Griekenland gevoel. We lopen de 200 traptreden omhoog naar het kasteel van Spiliani. Boven aangekomen is het fotogenieke uitzicht over Mandraki (de beklimming is het dubbel en dwars waard).

Kos is klein, maar oh zo fijn!

Jeffrey

Na de lunch worden we per minibus verder het eiland over gebracht met als eindbestemming de grote slapende vulkaankrater. In het voor- en naseizoen, in verband met de warmte, beter te doen dan in juli en augustus. In de krater wandelen we tussen de opborrelende poelen en zwaveldampen. Je voelt, ziet en ruikt de vulkaan.

Zonnige groetjes,
Jeffrey

Over de auteur
Jeffrey Sluijs
Jeffrey Sluijs

Jeffrey heeft vanaf begin 2015 gewerkt bij Interfact travel. Hij heeft ruim 2 jaar bij Interfact Travel gewerkt en zijn kennis met ons gedeeld. Nu heeft hij zijn plek gevonden bij Interfact Uitzendburo.