Mensen waren overal even vriendelijk

Onvergetelijk Zuid Afrika

Geplaatst in:
Mirjam
Geschreven op 4 april 2017 door Mirjam
Aangepast op: 4 mei 2020

Wij maakten met Interfact Travel een reis door Zuid Afrika afgelopen zomervakantie. We wilden graag zelf reizen (gezin van vijf) met eigen auto, maar niet alles regelen. Bovendien waren we vorige jaar op de Griekse eilanden geweest en hebben daar op zulke leuke plekken geslapen, dat we dachten dat Interfact dat beter kon regelen dan wijzelf.

De reis begon eigenlijk al vooraf, we hadden een redelijk beeld van hetgeen we wilden zien en namen contact op met Evelyn, Zuid Afrika specialist van Interfact. Zij hoorde onze wensen aan, vroeg het een en ander en gaf aan dat we binnen korte tijd een schema tegemoet konden zien. En dat was een mooie start. Na wat heen en weer gemaild te hebben hadden we de reis van onze dromen geboekt.

Eindelijk was het dan zover!

Op 1 augustus was het zover. Via London kwamen we aan op Johannesburg. Links rijden is wennen, een drukke stad ook, maar gelukkig hadden we een lodge vlakbij het vliegveld. Een soort oase van rust en een hectische omgeving.

Omdat we wel erg vroeg waren zijn we die middag met een chauffeur Soweto ingegaan, hebben daar geluncht en vervolgens Johannesburg bezocht. Kort, maar krachtig en erg de moeite waard.

De volgende dag begonnen we onze reis op tijd naar de Drakensbergen-Noord. Halverwege de middag kwamen we aan bij Three tree Hills lodge. Wat een bijzondere plek was dat! Met uitzicht op het wildpark waar we giraffen zagen lopen, zebra’s, Impala’s (maar die zie je overal) en zelfs een neushoorn met een kleintje! ’s Middags een kleine wandeling gemaakt richting het meer met een prachtige zonsondergang. ’s Avonds werd het haardvuur aangemaakt in de gemeenschappelijke ruimte en aten we met alle andere gasten aan een lange tafel. Veel leuke mensen ontmoet, Brent, de stagiaire was een superleuke gastheer en gaf ons een korte blik op zijn leven als Zuid Afrikaan.

Na een heerlijke nachtrust in ons privéhuisje wandelden we met eigenaar Simon door het wildpark. Gewapend met een groot geweer leidde hij ons langs bijzondere vogels, giraffen, impala’s, zebra’s en neushoorns. En alle dieren zagen we van zo dichtbij, ik denk wel een van de hoogtepunten van onze reis (nu al). ’s Middags moest er gezwommen worden want de kinderen hadden zich dat voorgenomen. Als er een zwembad is, dan gaan we zwemmen. Echt koud! En we werden voor gek verklaard.

Drakensbergen & St. Lucia

Op dag vier gingen we weer verder. We hoefden maar een klein stuk te reizen(1,5 uur), dus gingen we eerst wat leuks doen, namelijk tokkelen door de bergen. Bij Drakensberg Canopy tours maakten we wel 12 ritjes over een grote kloof: op 50 meter hoogte en sommige slides waren wel van 120 meter lang. Erg spectaculair!

’s Middags reden we naar Antbear lodge. Weer zo’n waanzinnig mooie lodge met eigen huisjes, haardvuur en een prachtig uitzicht. S’ avonds aten we weer gezamenlijk en kwamen we veel Nederlandse gezinnen tegen.

Op dag splitsten we ons op. Onze jongste dochter was ziek, had koorts en keelpijn. De oudste twee gingen met Mark in de drakensbergen wandelen. Spectaculair uitzicht en een mooie route. Mijn jongste dochter en ik blijven bij het huisje, ook geen straf, want het war heerlijk weer.

Op dag zes reden we eerst langs het ziekenhuis in Howick om antibiotica te halen voor de keelontsteking van onze dochter. Prima ziekenhuis, zeer goed behandeld. Daarna op weg naar Santa Lucia. Santa Lucia is wel iets anders, een echt toeristenstadje: overal restaurants en barretjes, souvenirwinkeltjes en drukte. De lodge was heerlijk, overal dichtbij en toch lekker rustig. In Santa Lucia bleven we vier nachten. We wandelden over het strand en langs de rivier. We maakten een boottocht over de rivier waarin talloze nijlpaarden zwommen, lagen en ruzie maakten. Met een kopje thee bij zonsondergang was ook dit heel bijzonder. We maakten ook een wetland tour in het iSingimangaliso park met een hele leuke gids die ons veel over de wetlands vertelde, ons verschillende dieren liet zien, waaronder impala’s (maar die zie je overal) en een oude heel chagrijnige buffalo. Het schijnt dat oude mannetjes vaak hun kudde verlaten omdat ze geen zin meer hebben in de bazige vrouwtjes en daarom liever alleen verder gaan. We gingen die dag ook naar Cape Vidal waar we gesnorkeld hebben en waar we een heerlijk verzorgde braai kregen voorgeschoteld door onze gids. Op de reis terug vertelde hij over de Zulu cultuur en leerde ons een paar woordjes Zulu.

Swaziland & Krugerpark

Na onze langere stop in Santa Lucia reisden we door Swaziland naar het Krugerpark. Een mooi land, Swaziland en een prachtige reis. In Swaziland logeerden we in Forrester arms een hotel waarbij het leek of je in de tijd terug geworpen werd. Serveersters, gekleed in ouderwetse klederdracht. Veel schilderijen met typisch Zuid Afrikaanse taferelen. Heel bijzonder was ook het avondeten. Er waren verschillende gangen waar je uit meerdere dingen kon kiezen. En natuurlijk met een zwembad die ook weer uitgetest moest worden.

Onze volgende stop was Krugerpark. Onze lodge Sabie River bushlodge lag aan een rivier en een uitloper van het Krugerpark. Gelijk de eerste avond werden we getrakteerd op de komst van een kudde olifanten, twee mannetjes nijlpaarden die ruzie maakte over het vrouwtje dat er ook bij was. Het ging er hard aan toe. Volgende dag vroeg op voor de sunrise drive. Het was koud, erg koud. Het Krugerpark is echt prachtig. Het was droog, dat wel. We hebben veel dieren gezien maar niet het aantal dat we hadden gehoopt. Wel een paar bijzondere dieren zoals een hyena met drie kleintjes, een jaguar en een paar Pumba’s. En hele hordes impala’s natuurlijk, maar die zie je overal.

’s Avonds ook nog de sunset drive gedaan. Heel bijzonder, maar ook hier weinig dieren gezien. Het was echt zoeken, wat spannend was, maar meer dan een paar impala’s hebben niet gespot. Na de sunset drive vielen we met de neus in de boter: een kampvuur en een braai, een fijne afsluiter van de dag. Na een goede nachtrust in onze cabin besloten we ’s ochtends de midgetgolf baan uit te proberen. Gezien de reactie van het personeel werd dat niet heel veel gedaan.

Panorama route

Na een korte reis kwamen in Graskop aan. We besloten eerst pannenkoeken te gaan eten bij Harrie’s pancakes. Megadruk en vele busladingen vol met toeristen waardoor we een leuke lunch hadden en iedereen konden bekijken. Na de lunch moesten we toch even zwemmen in het hotelzwembad. ‘s Avonds aten we in het hotel. Hele leuke bediening en prima eten. De volgende dag deden we de Panoramaroute. We wisten niet goed wat te verwachten maar het overtrof werkelijk alles: het ene mooie uitzicht was nog beter dan de andere. God’s Window vonden we daarbij nog niet eens de nummer 1, de Drie Rondavels boden echt een fantastisch uitzicht. De Bourkes Potholes waren ook echt een uitschieter in positieve zin. We sloten de dag af met een bezoek aan Pilgrem’s rest. Het dorp is een goudzoekersplaatsje geweest dat onveranderd is gebleven en nu diverse gebouwen laat zien die ruim 100 jaar geleden dienst deden als lokale winkel. Nu kun je in alle huizen een kijkje nemen.

We aten die avond in The Glass House, een klein restaurantje aan de rand van het dorp. Lekker eten en de eigenaar komt een praatje met je maken. Goede curry en boboti.

Pretoria

Na deze dag vol uitzichten werd het tijd voor onze laatste stop. Pretoria! Het Menlyn hotel was heel sjiek en lag in een buitenwijk van Pretoria. Meer een zakenhotel dan een toeristenhotel. Geen toerist gezien daar. Omdat we eigenlijk ’s avonds de deur niet meer uit durfden hebben we twee keer gegeten bij restaurant Black Bamboo in het hotel. Het beste eten dat we hebben gehad in Zuid Afrika, zonder twijfel. Later kwamen we erachter dat het een Michelin ster had, nou dat was ook verdiend. In Pretoria hebben we de Union Buildings bezocht en het enorme standbeeld van Mandela. Ook gingen we naar het Paul Krugermuseum. Van zijn huis is een museum gemaakt en dat was toch wel indrukwekkend. Niet direct een geschiedenis waar je als Nederlander trots op moet zijn, maar goed om te weten. Ook het voortrekkersmuseum is het bezoeken waard, maar vrolijk wordt je er niet van. Op onze laatste dag wilden we heel graag naar het Ann van Dyck Cheetah center ten noorden van Pretoria. Helaas kun je daar alleen vooraf geboekte tours doen en verder is er niet veel te zien, behalve wat cheeta’s in een kooi. Wat teleurgesteld dropen we af. Toen zijn we naar Hartbeespoort gereden en hebben we een kabelbaan naar boven genomen, ook leuk.

Tot slot

En daarmee was ook onze vakantie ten einde, helaas. Wij vonden onze reis met Interfact Travel echt fantastisch. Goed uitgebalanceerd, niet te vol programma (dat heb je ook zelf in de hand), heel veel gezien (impala’s!!) en onze meiden hadden ook nog wat tijd voor zichzelf.

De afstanden zijn groot en met name naar een bezienswaardigheid of activiteit ook nog best een eind rijden, maar de wegen zijn prima en er is genoeg te zien onderweg! Kortom een onvergetelijke ervaring.

Ik had nog graag een particulier wildpark willen bezoeken, die zijn wat kleiner van opzet waardoor het makkelijker is om dieren, met name olifanten en leeuwen te spotten. Bijvoorbeeld het Addo Elephant park of Hluhluwe/Umfolozi game reserve. Maar ja, je kunt niet alles zien.

Tot slot hebben wij geen enkele negatieve ervaring gehad met betrekking tot onze veiligheid. Mensen waren overal even vriendelijk. Wel zie je dat de tegenstelling tussen blank en zwart in de stedelijke gebieden minder is dan in het platteland. In de stedelijke gebieden zie je blanke en donkere mensen in dezelfde functies. In de plattelandsgebieden zie je dat de hogere functies nog worden bekleed door de blanke mensen en de lagere door donkere mensen.

De townships zijn er nog steeds, maar niet meer zo troosteloos als 20 jaar geleden. Er staan in de meeste gebieden kleine maar wel stenen huisjes, we hebben weinig golfplaten huizen gezien. En dat is ook mooi om te zien.

Over de auteur
Mirjam
Mirjam

Al aan het begin van 2015 jaar boekte zij haar vakantie bij Interfact Travel. Toen Mirjam ons haar reiservaring toestuurde, vonden wij dit zo leuk om te lezen dat wij haar vroegen om een blog erover te schrijven.