Wildlife in combinatie met Kaapstad

Hoe ik Zuid-Afrika beleefde (deel 1)

Geplaatst in:
Timo
Geschreven op 3 september 2015 door Timo
Aangepast op: 10 april 2017

Naast Griekenland en Scandinavië bieden wij ook reizen aan naar Zuid-Afrika! Een aantal van onze medewerkers (waaronder ikzelf) hebben dit prachtige land al mogen bezoeken. Tijdens mijn reis combineerde ik wildlife met een aantal dagen Kaapstad. In dit blog zal ik jullie wat vertellen over mijn ervaring van het eerste deel. Wildlife dus.

Op reis naar Zuid Afrika

Eind januari was het zover. Ik liep de collegezaal uit en stapte direct in de trein richting Schiphol. Diezelfde avond zou ik samen met mijn moeder via Frankfurt naar Johannesburg gaan vliegen. Ik had alleen maar goede verhalen gehoord en had er ongelofelijk veel zin in! Helaas kregen wij dezelfde avond een domper te verwerken, de vlucht was vertraagd door hevige sneeuwval. Onze overstap op Frankfurt was krap ingepland en hierdoor misten wij onze vlucht naar Johannesburg.

Na één nacht en dag in een hotel ver buiten de stad van Frankfurt stapten wij dan toch eindelijk in het vliegtuig naar Zuid-Afrika. De vlucht van ongeveer 10 uur zou ons de volgende dag vroeg in de ochtend laten arriveren in Johannesburg…. Over Frankfurt kan ik u trouwens weinig vertellen. Het leek ons slim om onze jassen thuis te laten. En met een temperatuur van net boven het vriespunt is het toch niet zo’n fijn plan om in t-shirt deze stad te gaan verkennen. Het hotel was overigens wél prima. En de Frankfurter-worst ook.

Van Johannesburg naar Lephalele

Eenmaal aangekomen op het vliegveld van Johannesburg werden wij opgewacht door de zeer vriendelijke chauffeur. Hij zou ons naar onze eerste accommodatie brengen, vlakbij Lephalele ver in het noorden van het land. Er is iets wat gelijk opvalt wanneer je op de snelweg rijdt. Er lopen mensen overheen! Sommigen zwaar beladen met allerlei spullen. Onze chauffeur had hier een simpele verklaring voor: “South-African people are very fit” zei hij met een knipoog. Voor het laatste stuk van de transfer maakten wij de noodzakelijke overstap naar een 4WD jeep. Na een korte onderbreking van onze rit, in de persoon van een overstekend schildpad, kwamen wij 3 uur na vertrek aan bij Bushman’s Hide. Een soort van Afrikaanse boerderij.

Het was een cheetah en mijn dag kon niet meer stuk.

Timo

Bushman's Hide

De ontvangst hier was geweldig! Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Drie Zuid-Afrikaanse vrouwen in traditionele kledij stonden klaar om onze bagage aan te nemen en brachten ons naar de ‘tent’. Hier kregen wij een heerlijk vers mangosapje aangeboden. Ik genoot van de stilte en rust die er heerste. En natuurlijk ook van het uitzicht.

Tijdens de rondleiding die later op de dag volgde zagen wij alle soorten antilopen die rondom de boerderij leven. Later voerden wij typisch Afrikaanse schapen, maar ook leeuwen en tijgers! Bushman’s Hide is tevens een opvangcentrum voor deze dieren, die daarvoor onder zeer slechte omstandigheden leefden. Het is mooi om te zien met hoeveel passie en liefde deze dieren worden klaargestoomd voor een terugkeer in het wild.

Wij dineerden rondom het kampvuur onder het genot van een erg lekkere Zuid-Afrikaanse rode wijn. Na het eten werden wij nog getrakteerd op een traditionele Zuid-Afrikaanse dans met bijbehorend gezang en getrommel, verzorgd door al het personeel. Buiten 1 ander stel om waren wij de enige mensen die op dat moment in Bushman’s Hide verbleven. Het is de perfecte plek om even helemaal tot rust te komen. Door de gemiste vlucht moesten wij (helaas) de volgende ochtend alweer vertrekken naar de volgende accommodatie: Marataba, Thabazimbi.

Game-Drive Zuid Afrika

Bij aankomst stond ons weer eenzelfde ontvangst te wachten. We werden weer met open armen ontvangen en geëscorteerd naar onze slaapplek door het ontzettend vriendelijke personeel. Voor mij voelt het anders dan op andere plekken op de wereld.. De mensen zijn hier oprecht lief, zonder dat je het gevoel hebt dat ze er meteen iets voor terugverwachten. En de accommodatie.. Zo ongelofelijk mooi. Het is zeker weten één van de mooiste plekken waar ik ooit ben geweest.

Dezelfde middag stond de eerste game-drive op het programma waarbij wij op zoek zouden gaan naar de leeuwen, olifanten, neushoorns en de rest! In eerste instantie verwachtte ik dat ik om de haverklap allerlei dieren zou gaan zien, maar de realiteit is natuurlijk anders. Het is echt zoeken en dit maakt het een stuk spannender. Af en toe ligt er dan ineens een leeuw op een paar meter afstand van de onoverdekte jeep. Het is op geen enkele manier te vergelijken met een bezoek aan de dierentuin. Wilde dieren stralen veel meer kracht en plezier uit.

Meet the Big 5

Het verblijf in Marataba had voor mij 2 absolute hoogtepunten. Het zien van één van mijn favoriete dieren was de eerste. Tijdens de volgende game-drive kregen de rangers te horen van een collega dat er een ‘lingau’ gespot was. In het gehele reservaat waren er in totaal maar 2 ‘lingaus’ aanwezig. Op mijn vraag wat een ‘lingau’ nou was, antwoordden zij lachend: “We’re not telling you. Because if we don’t find it, you’ll be disappointed”.  Teleurgesteld werd ik gelukkig niet.. Na een kwartier kwamen wij aan bij de plek waar hij voor het laatst gezien was, een grote grasvlakte met een klein vijvertje in het midden. En daar lag hij. Heel vredig, al zag hij er moe uit. Alsof hij net een hap teveel van zijn avondeten genomen had en echt even moest bijkomen. Het was een cheetah en mijn dag kon niet meer stuk.

De laatste dag van ons verblijf in Marataba zou een speciale worden. Anders dan de rest van de dagen. We gingen deze keer in plaats van een game-drive, een wandeling maken door het reservaat. En we moesten onze zwemkleding meenemen. Na al die wilde dieren te hebben gezien, moet ik zeggen dat ik hier niet helemaal gerust op was. “The less fear, the less danger” met die uitspraak probeerde onze ranger mij wat moed in te spreken. Toch was ik blij dat mijn moeder bij me was.

Marataba

We stapten uit de jeep en wandelden door hoog gras naar één van de ranger’s favoriete plekjes in het reservaat. Het was best een pittige wandeling, maar het was het zeker weten waard. We kwamen terecht bij een prachtige, afgelegen beek waar water stroomde dat rechtstreeks uit de bergen kwam. Na even gecontroleerd te hebben of wij ons niet tussen een familie nijlpaarden zouden gaan begeven (lees: een steen in het water gooien), sprongen wij in het water. Het was heerlijk verfrissend. We zwommen hier een uurtje en liepen weer terug naar de jeep. In de verte zagen wij nog een neushoorn lopen, die ons opmerkte, maar hij leek niet geïnteresseerd om ons te komen begroeten. Het was trouwens de eerste keer van mijn vakantie dat ik blij was géén leeuw gezien te hebben.

Ons verblijf in Marataba zat erop en het was weer tijd om richting Johannesburg te gaan, waar een vliegtuig op mij stond te wachten.
Het tweede deel van dit blog zal gaan over de volgende bestemming tijdens mijn reis: Kaapstad! De wegen van mijn moeder en mij scheiden hier en ik verblijf een aantal dagen alleen in deze bijzondere stad.

Over de auteur
Timo
Timo

Timo heeft ruim een jaar bij Interfact Travel gewerkt en heeft een aantal prachtige reizen gemaakt! Hij deelt deze altijd graag met ons.