Zuid Afrika tips & weetjes

Handige tips en weetjes over Zuid Afrika

Geplaatst in:
Evelyn Geijteman
Geschreven op 1 juni 2017 door Evelyn Geijteman
Aangepast op: 4 mei 2020

Zuid-Afrika is misschien niet het eerste land waar je aan denkt als je zelfstandig wilt gaan reizen. Veel mensen denken dat het een onveilig land is en dat er voor zelfstandige reizigers bijna geen infrastructuur is. Dit is gelukkig allebei niet waar! Wij zetten alle handige tips en weetjes over Zuid Afrika voor je op een rij.

Hieronder in het kort wat je wilt weten wanneer je een reis naar Zuid-Afrika gaat plannen; iets over veiligheid, beste reistijd, klimaat, zelfstandig reizen, reisduur, reisdocumenten. Wil je uitgebreider ingelicht worden, neem dan gerust contact met ons op.

Is Zuid Afrika veilig

Is Zuid Afrika een veilig land? Zuid Afrika is een populaire vakantie bestemming geworden en echt niet zo onveilig als de media ons wil laten geloven. De afschaffing van de apartheid in het begin van de jaren negentig heeft een positieve invloed gehad op het toerisme.

Waar ligt Zuid Afrika?

Zuid-Afrika ligt op de uiterste zuidpunt van het werelddeel Afrika, en heeft een oppervlakte van 1.221.037 km². De punt wordt omsloten door de Atlantische en de Indische Oceaan. Verder deelt het landgrenzen met Namibië, Botswana en Zimbabwe in het noorden, in het oosten grenst het aan Mozambique en Swaziland. Het kleine staatje Lesotho wordt helemaal omringd door Zuid-Afrika. Zuid-Afrika is daarmee 30 keer groter dan Nederland. Zuid-Afrika is rijk aan delfstoffen zoals goud, uranium en diamanten. Het land staat vol van contrasten zowel in natuur als tussen de bevolking. Dat er nu een democratie heerst wil nog niet zeggen dat de problemen daarmee opgelost zijn.

Zuid Afrika heeft de hele wereld in één land

Zuid Afrika promoot zichzelf als 'de hele wereld in één land'. Eerlijk gezegd, op een goede wintersport na biedt dit land werkelijk alles wat je als reiziger maar kan bedenken. Een eeuwenoude zwarte cultuur van verschillende stammen, moderne infrastructuur als gevolg van de kolonisatie, een werkelijk heerlijk klimaat door het hele land zowel in de zomer als in de winter, natuurgebieden van subtropische stranden tot woestijnachtig en een uitbundig dierenrijk in de honderden staats en privé wild parken.

Niet geheel onbelangrijk; Zuid-Afrika is een betaalbare bestemming, zeker voor Europese reizigers met alles van vijf sterren luxe tot en met een paradijs voor reizigers en backpackers.

Beste reistijd Zuid Afrika

De beste reistijd om Zuid-Afrika te bezoeken hangt echt af van wat je van plan bent te doen. Maar in het algemeen kan Zuid-Afrika het hele jaar door bezocht worden. De drukste periode is tijdens de Zuid-Afrikaanse zomer, van half oktober tot half februari, met topdrukte in oktober, november en december. Daarnaast is het gemiddeld druk rond Pasen en tijdens de wintervakanties in juni en juli.

Doordat Zuid-Afrika ten oosten van de evenaar ligt, zijn de seizoenen tegenovergesteld aan dat van Nederland. Er zijn een aantal verschillende klimaten in het land. In het zuiden heerst een zeeklimaat. In de laaglanden rond Kaapstad heerst een Mediterraan klimaat, met regenachtige warme winters en hete zomers. Het westen van het land heeft een woestijnklimaat, met een groot verschil in temperatuur tussen dag en nacht, en er valt bijna geen neerslag.

Zuid Afrika reizen op maat

Reizen naar Zuid-Afrika op eigen tempo - individueel reizen - en toch alles geregeld; Interfact Travel regelt het voor je! Van kleinschalige, authentieke accommodaties die passen bij de sfeer van het land; een bijenkorfhuisje, een safaritent rond het kampvuur, struisvogelboerderij, een familie gerund guesthouse, een prachtige lodge, South African design B&B; van luxe tot simpel maar waar persoonlijke aandacht en kwaliteit altijd aanwezig zijn. En je huurauto staat klaar bij aankomst. Je kunt zo het echte Zuid-Afrika beleven met de vrijheid je eigen route te kiezen. Wij adviseren en informeren je graag daarover.

Tijdsverschil

Tijdens de Nederlandse zomertijd is er geen tijdsverschil, en in de wintertijd is het er 1 uur later.

Welke reisdocumenten nodig?

Als je naar Zuid-Afrika reist, dan heb je een Nederlands paspoort nodig dat nog geldig is tot 30 dagen na vertrek uit Zuid-Afrika. Toeristen hebben geen visum nodig bij een verblijf korter dan 90 dagen. Wel dient men aan te kunnen tonen wat het reisdoel is. En men moet beschikken over voldoende financiële middelen, een bewijs van een retourticket en een ticket naar de volgende bestemming. Indien je meer wilt weten over de benodigde reispapieren dan raden we je aan om contact op te nemen met de Zuid-Afrikaanse

Ambassade:

Wassenaarseweg 40
2596 CJ Den Haag, in Nederland
Tel: +31 - 070 392 4501

Welke taal wordt er gesproken in Zuid Afrika?

In Zuid-Afrika worden elf officiële talen gesproken waarvan Engels en Afrikaans de belangrijkste zijn. Meerdere bevolkingsgroepen spreken deze talen en de kennis van het Engels neemt snel toe. Ook het Zuid-Afrikaans is voor Nederlanders goed te begrijpen.

Mis je nog handige tips en weetjes over Zuid Afrika? Deel ze dan met ons via een berichtje onder dit artikel!

Wij adviseren je graag over een onvergetelijke reis naar Zuid-Afrika!

Over de auteur
Evelyn Geijteman
Evelyn Geijteman

Globetrotter. Ik heb de definitie toch maar even opgezocht. Betekenis is wereldreiziger of reislustig mens; ik kan mij daar in vinden.