Adembenemend, spectaculair & mysterieus

Evelyn in Zuid-Afrika

Geplaatst in:
Evelyn Geijteman
Geschreven op 31 december 2015 door Evelyn Geijteman
Aangepast op: 13 april 2017

​“I never knew of a morning in Africa when I woke up that I was not happy.”

Ernest Hemingway

Wanneer je het vliegtuig uitstapt, ruik je de geur typerend voor het land waar je aankomt; is dit herkenbaar? Het is inmiddels mijn 7e keer dat ik naar Zuid-Afrika ga. De geur is voor mij dus bekend en ik weet zeker dat er een brede glimlach op mijn gezicht verschijnt zodra ik deze geur inadem.

Aankomst in Johannesburg, de avond is al ingevallen. Ik weet wat mijn programma is voor de komende 2 weken; strak, druk maar fantastisch! We gaan veel doen, zien, ontdekken en ervaren. De  camera en Ipad gaan mij helpen om niets te vergeten van wat ik allemaal ga beleven. Al weet ik bijna zeker dat mijn geheugen mij wat betreft Zuid-Afrika nooit in de steek zal laten.Het moge duidelijk zijn, ik ben verknocht aan dit land; zo puur, zo veelzijdig, zo kleurrijk, zo avontuurlijk, zo veel  te zien… En natuurlijk weet ik dat Zuid-Afrika een andere kant heeft die echt wat minder is dan mijn lovende opsomming van hiervoor. Maar juist dat geeft Zuid-Afrika het karakter, de cultuur waardoor het mijn interesse heeft.  Zuid-Afrika is een land wat heel, heel erg oud is maar met een relatief jonge cultuur.

Na een  korte nacht in Jo'burg  vertrekken we op tijd met onze huurauto richting het oosten naar het dorpje Val. Voor zover wij weten is de rit niet lang maar in Zuid-Afrika weet je het nooit. Wegwerkzaamheden kunnen zomaar de nauwkeurige tijdsplanning verstoren. Daarnaast willen we de autorit niet gehaast aan ons voorbij laten zoeven. Maar helaas over de schoonheid van de autorit zijn we niet laaiend enthousiast, sterker nog het landschap vinden wij zelfs saai. En inderdaad na wat opstoppingen rijden we naar later blijkt de hoofdstraat van het dorpje Val binnen. Het is alsof we 50 jaar worden teruggeplaatst in de tijd; door luidsprekers die her en der in de bomen zijn opgehangen, klinkt muziek en zang die ik onder het genre Country & Western zou brengen. Het geluid van de muziek is het enige wat duidt op leven.

Ik kijk mijn ogen uit terwijl er in eerste instantie eigenlijk niet veel te zien lijkt; intrigerend. Onze gastvrouw  Rita van het bijzondere hotel Val verwelkomt ons zo enthousiast dat je het gevoel krijgt al jaren een goede bekende te zijn. Wij krijgen gedurende ons zeer korte verblijf (namiddag, avond en overnachting) alles te horen over de historie van het hotel als van de omgeving. Val is een klein dorpje maar klaarblijkelijk met een rijke geschiedenis. En daarnaast ook één van de kleinste, schoonste en mooiste dorpjes in dit gebied (the Battlefields) met slechts 28 inwoners.

De volgende ochtend weer vroeg uit de veren. We moeten vandaag een behoorlijke afstand afleggen om uiteindelijk St. Lucia te bereiken. Daarnaast willen we in ieder geval door Swaziland rijden. In Sandane passeren we de grens en rijden we Swaziland in. Het is voor ons de eerste keer Swaziland en eigenlijk hebben we geen verwachtingen. We rijden door groen en heuvelachtig gebied en verbazen ons over de prachtige wegen. Naarmate we meer naar het zuiden rijden wordt de omgeving droger, vlakker en oogt het armoediger.  In het zuiden verlaten we Swaziland weer en hebben toch spijt dat we in Swaziland geen overnachting geboekt hebben.Dan zien we de eerste borden al naar St. Lucia. Het is nog net niet pikdonker wanneer  we St. Lucia binnenrijden. Omdat we gehoord hebben dat het niet ongebruikelijk is dat er een nijlpaard door de straten van St. Lucia kan wandelen, zijn we enigszins voorzichtig. Onze lodge is gelukkig goed verlicht en we worden hartelijk ontvangen door onze receptioniste genaamd “Goodness”. Zou de zwangerschap niet mee zijn gevallen voor de moeder van Goodness?

Gewapend met verrekijker stappen we op de boot in de veronderstelling dat je wel heel goed zal moeten turen...

Evelyn

iSimangoliso Park dat grenst aan St. Lucia staat de volgende dag op ons programma. Inmiddels heb ik best wat natuur en wildlife in Zuid-Afrika gezien maar dit natuurreservaat is een aanrader!! Meteen al bij binnenkomst worden we verwelkomd door een neushoorn met haar jong. Op nog geen 8 meter afstand van onze auto kunnen we prachtige foto’s nemen. En dat is niet het enige wildlife wat we die dag tegenkomen; zebra’s, buffels, kudu’s, wildebeest, antilopen en heel  veel soorten roofvogels. Rijdend door het reservaat bereiken we Cape Vidal; al even indrukwekkend als het natuurreservaat zelf. Een prachtig breed strand aan een woeste Indische oceaan; spectaculair. We besluiten om een stuk langs het strand te wandelen waar wij vrijwel alleen zijn.

Via de receptie van het hotel hebben we in de late middag een bootcruise 
besproken om nijlpaarden en krokodillen te spotten. Gewapend met verrekijker stappen we op de boot in de veronderstelling dat je wel heel goed zal moeten turen om twee ogen van een nijlpaard net boven het oppervlak van het water te zien drijven. Maar wij worden blij verrast als al na 10 minuten varen,  links en rechts van de boot talloze nijlpaarden hun enorme koppen boven het water steken. Al spelend met elkaar merken ze ons nauwelijks op althans die gedachte spreekt mij wel enorm aan want wat zijn dit toch reusachtige beesten! Vervolgens liggen er langs de oever meerdere krokodillen. Wat een feest is dit! Nooit gedacht en verwacht zoveel wildlife en prachtige, afwisselende natuur  te zien op één dag.St. Lucia and the Wetlands komen absoluut bij mij hoog op South African favorites te staan. En ook St. Lucia zelf is een gezellig en vriendelijk plaatsje met een paar heerlijke restaurantjes waar we ’s avonds heerlijk en betaalbaar eten en drinken.We besluiten om de volgende ochtend nieuwe en bij voorkeur geen standaard accommodaties te bezoeken in St. Lucia en daar slagen we goed in. Deze gaan we opnemen in ons reisaanbod.

Na de lunch rijden we richting Kwadukuza ( voorheen Stanger). De nieuwe hoofdstad die Shaka Zulu in de laatste jaren van zijn leven bouwde voor zijn volk. We bezoeken daar een eco-toeristisch resort, in de Dolphine kust regio. Ver weg van alle stress, drukte en lawaai. De rit hier naar toe is prachtig met diverse spectaculaire uitzichten op oa. de Ensikeni berg en de Mvoti rivier die langs het resort stroomt. Nog net voor de avond valt, laat eigenaar Jaap Ravenstijn (Nederlander) vol trots zijn resort en de omgeving zien. We sluiten de avond af onder het genot van een glas wijn rond het open vuur gezellig pratend over onze reiservaringen met andere resortgasten.

Opnieuw zitten wij ’s ochtends weer vroeg in de auto op weg naar de Drakensbergen. En wanneer wij dit gebied bereiken, stellen wij vast dat de uitspraak ”It feels like God visits everywhere else but lives in Africa”  volledig klopt. Het uitzicht is nauwelijks  te beschrijven; je kijkt over duizend bergtoppen in het oneindige….adembenemend, spectaculair, betoverend, mysterieus….. Wat een zegen dat wij hier de komende drie dagen mogen doorbrengen.

We bezoeken een aantal lodges en stuk voor stuk zijn ze geweldig; allen een eigen identiteit , allen een eigen formule met een eigen uitstraling maar allemaal met als gemene deler gastvrij- en uitermate vriendelijk personeel.En bij iedere lodge wordt weer aangegeven hoeveel er te doen is in dit gebied.

Er zijn tal van wandel en hiking tochten, je kunt gaan kanoën en rivier raften. Verder kun je wild gaan spotten of specialiseer je je op de vogels. Vissen en paardrijden voor de dierenliefhebbers of golf als je van de groene glooiende fairway houd! Mountain biken, Quad biken en 4x4 routes voor degene die zich snel willen verplaatsen. En als de voetjes van de vloer willen kun je gaan abseilen, ballon varen of een helikopter vlucht maken.

Wanneer we vanuit de Drakensbergen onderweg zijn naar het vliegveld in Durban zijn we stil; stil om alle indrukken en ervaringen van de afgelopen week te verwerken, een plekje te geven en te vereeuwigen op ons netvlies.

​Onze reis gaat verder......

In het 2e deel van dit blog schrijf ik over een heel ander stuk Zuid-Afrika: de West Kaap. Heb je tijd om een reactie te geven; graag!! Maar ook vragen of als je wilt delen; zeker doen.

Over de auteur
Evelyn Geijteman
Evelyn Geijteman

Globetrotter. Ik heb de definitie toch maar even opgezocht. Betekenis is wereldreiziger of reislustig mens; ik kan mij daar in vinden.