Fietsen door Athene

Citytrip Athene inclusief fietstour en mezedakia tour

Geplaatst in:
Ilona
Geschreven op 16 april 2018 door Ilona
Aangepast op: 4 mei 2020

En zo leren wij ons tweede woordje Grieks, “Yammas” oftewel proost

Eén keer per jaar pakken Jolanda en ik onze koffers mét laptops. We noemen het onze werkvakantie en kijken er iedere keer erg naar uit. Een weekje naar de zon (tot nu toe is dat altijd de enige randvoorwaarde geweest) en het beste van twee werelden combineren. Ons werk en het gevoel van vakantie. Jolanda heeft haar eigen online administratiekantoor en ik mijn digitale marketingbureau. Dat geeft ons de vrijheid om deze werktrips te maken. Dit jaar is de bestemming Athene!

Voor deze 7-daagse werkvakantie hebben wij twee excursies in Athene geboekt. De eerste die op het programma staat is de Mezedakia tour, op aanraden van Libby.

Om 18:00 uur staat onze Nederlandse gids in hartje Athene op ons te wachten voor de fruitkramen op het Monastirakiplein. Marleen neemt ons mee door Athene aan de hand van typisch Griekse delicatessen.

De eerste zaak waar we naar binnen gaan is van een Armeens gastarbeiders gezin dat in 1922 al is geopend. Inmiddels is het een begrip in Athene. De zaak hangt vol met allerlei soorten vlees (dat het dummy’s zijn geeft niks ;) ) en midden in de zaak staat een grote tafel waar we plaatsnemen. Een plank met allerlei soorten kaas, vlees, gevulde wijnbladeren en een fles Grappa worden neergezet. Na een paar hapjes komt een van de eigenaren ons helpen met de fles Grappa. En zo leren wij ons tweede woordje Grieks, “Yammas” oftewel proost. Na een paar shotjes sluiten we het gepast af en lopen richting het volgende lokale restaurantje.

De volgende zaak die we inlopen is Exarcheia waar een oude gasfabriek staat. Een bijzondere wijk waarbij de gespoten kunstwerken de wijk letterlijk en figuurlijk kleur geven. Marleen brengt ons naar een soort koffiehuis restaurant. Kleinschalig en vrijwel geen toerist te bekennen. Hier krijgen we onze eerste hoofdgerechten. Octopus, groente, rode bieten salade en een stoofpotje met varken. Vooral de rode bietensalade viel goed in de smaak.

Na een karafje wijn stappen we op en gaan naar de derde bestemming

Een kleine avondwandeling brengt ons terug in het centrum, naar een tentje vlakbij de grote winkelstraat Ermou. Er zijn wat mannen aan het pingelen op hun muziekinstrument en de sfeer is goed. Hier eten we een quiche met kaas en spinazie, een kaas-specialiteit en een bord met zucchini, aubergine en kruiden. Vooral de laatste vinden wij erg lekker. Dit blijkt een gerecht te zijn dat bestaat uit ‘kliekjes’, soms is het beter om niet alles te weten.. ;)

Om de gaatjes te vullen sluiten we de food tour af bij Nancy's Sweethome. Gelegen aan een gezellig pleintje wordt ons beloofd dat hier de beste desserts van Athene worden gerserveerd. De porties zijn groot en we zitten al wat vol dus besloten om twee desserts te delen. Eén van de twee desserts is de winnaar geworden van een prijs, uitgereikt in Istanboel. Leuk om te proeven maar wij barsten inmiddels uit onze voegen.

We sluiten een heel geslaagde avond met Marleen af. Zeker een aanrader als je naar Athene gaat, klopt helemaal Libby ;)

Fietsen door Athene

De volgende excursie die we hebben geboekt is de fietstour via Let’s meet in Athens. Deze tour start voor ons om 9:30 uur, we melden ons bij het kantoor van Monique in de leuke wijk Psiri. Er zijn behoorlijk wat mensen die van plan zijn om al fietsend de hoogtepunten van Athene te ontdekken. Daarom worden we opgesplitst in twee groepen. De Cortina fietsen worden naar buiten gereden, iedereen mag een fiets kiezen en er worden een paar testritjes gemaakt voordat we vertrekken.

Er zijn behoorlijk wat mensen die van plan zijn om al fietsend de hoogtepunten van Athene te ontdekken

De verkeersregels worden nog even duidelijk gemaakt voordat we vertrekken. “Als het stoplicht net op groen springt - en we 16 seconden hebben voordat het rood wordt – rij ik voorop en iedereen moet doortrappen bij het oversteken. Al springt het stoplicht op rood, gewoon aansluiten.” Doordat er een groot evenement in de stad is blijkt later dat we dit niet in de praktijk hoeven te brengen. De straten zijn grotendeels autovrij dus we rijden overal op ons gemak langs.

Vanuit Psiri rijden we naar Plaka, een echte authentieke volksbuurt. Een klein dorpje op zich, met smalle straten en net zulke kleine huisjes. Omdat het vrijwel onder de Akropolis is gebouwd trekt het veel bekijks. Na onze klim de berg op, zetten we de fietsen neer en maken we een wandeling door deze karakteristieke buurt. In het gebied zijn veel traditionele tavernes te vinden, waaronder ‘To Kafeneion’ waar wij later zijn teruggekomen om wat te eten.

Vanuit Plaka fietsen we richting het hoefvormige stadion maar eerst… een korte stop. Yes, een kleine traktatie! We krijgen een griekse yoghurt met honing en walnoten, heeeerlijk! Even tijd om te relaxen onder het genot van dit hapje.

Nu rijden we door naar het stadion waar plek is voor 60.000-80.000 toeschouwers.

Yes, een kleine traktatie! We krijgen een griekse yoghurt met honing en walnoten, heeeerlijk!

Vervolgens rijden we richting de ambassade en zien onderweg twee soldaten die de wacht houden. Ze voeren een ingestudeerde loop uit waarbij Monique ons vertelt dat het voor elke Griekse soldaat een grote eer is als hij wordt uitgekozen om dit te mogen doen. Na dit te hebben vastgelegd op camera pakken we de fiets en rijden een stukje door de Nationale tuin en rijden naar het parlementsgebouw.

We rijden een nieuwe wijk in. Een wijk die vroeger niet zo’n beste reputatie had, maar een groep studenten heeft letterlijk geprobeerd licht in de duisternis te brengen door lampenkappen op te hangen in deze straat. We fietsen verder en nemen een kijkje in het restaurant van Maria: Klimataria. Ze vertelt dat alle gerechten homemade zijn en dat de zaak vroeger veel kleiner was omdat de andere helft een voormalige wijngaard was. Er staan bij de entree een paar enorme pannen te stomen, hierin liggen haar specialiteiten te garen: lam en varken. Nadat we afscheid hebben genomen fietsen we zo ongeveer de hoek om en zijn weer terug bij het kantoor van ‘Let’s meet in Athens’. Onze drie uur durende tocht zit erop. We leveren de fietsen in, zeggen iedereen gedag en lopen dan terug naar Klimataria waar we hebben genoten van een heerlijke lunch.


Wij waren erg enthousiast over deze fietstour. De verhalen die onze gids Monique vertelde gaven ons een goede indruk van Athene en haar highlights.

Meer weten over fietsen in Athene?

Over de auteur
Ilona
Ilona

Ik ben met Interfact Travel naar onder andere Athene en Stockholm geweest. Een unieke en fijne ervaring en ik hoop nog vele reizen te gaan maken.