Wanneer kun je het Noorderlicht zien?

Beste tijd Noorderlicht

Geplaatst in:
Gaby Verdam
Geschreven op 12 mei 2020 door Gaby Verdam
Aangepast op: 18 mei 2020

Om te weten wanneer de beste tijd is om het Noorderlicht te zien moeten we eerst weten wat het Noorderlicht precies is. En wat het nodig heeft om tevoorschijn te komen. Daarom eerst even een korte uitleg van een complexe gebeurtenis.

Wat is het Noorderlicht?

Het Noorderlicht ontstaat op basis van de zon. In de zon ligt een heleboel energie opgeslagen. Als een deel van die energie plotseling vrijkomt ontstaan er zonnevlammen. Bij zo’n energie-uitbarsting komen er een heleboel elektrisch geladen deeltjes vrij. Sommige van die zonnedeeltjes worden zo heet dat ze zich losmaken van de zwaartekracht van de zon en met enorme snelheden de ruimte in vliegen. Dit verschijnsel noem je een zonnewind.

Die elektrisch geladen deeltjes worden vervolgens aangetrokken door magnetische velden om de planeten in het zonnestelsel.

Het kan hierdoor weleens voorkomen dat er elektrisch geladen zonnedeeltjes in het magnetisch veld van de aarde terechtkomen. Op dat moment worden ze afgebogen naar een van de polen (de noordpool of de zuidpool). De aarde is het meest kwetsbaar op de magnetische polen. Op de polen reageren de elektrisch geladen zonnedeeltjes met gassen die zich in de atmosfeer van de aarde bevinden. Die reactie komt in de vorm van een lichtschijnsel... precies: het Noorderlicht. Ook wel Aurora Borealis genoemd.

Beste tijd Noorderlicht

Wat is de beste tijd voor het Noorderlicht? Het Noorderlicht is er eigenlijk altijd, maar het is lang niet altijd zichtbaar. Hierbij handige weetjes op een rij.

Bestemmingen: IJsland, Noorwegen, Finland of Lapland

Maanden: September tot en met Maart

Tijdstip: Tussen 22:00 en 03:00 uur

In deze maanden is het langer donker en heb je automatisch het meeste kans op het Noorderlicht. In de echte wintermaanden is het het langst donker en zou je zeggen dat je dan ook de meeste kans hebt, toch? Technisch gezien wel, maar in deze maanden kan het weer ook een stuk onstuimiger zijn waardoor het vaker bewolkt is. Het tijdstip om naar buiten te gaan in deze maanden is van 22:00 uur t/m 03:00 uur. Dan is de activiteit namelijk vaak het hoogst.

Ontdek inspirerende Noorderlicht reizen

Wanneer noorderlicht bewonderen?

In aanvulling op de specifieke momenten, hierbij nog een paar zaken waar je rekening mee kunt houden om de kans te vergroten dat je het Noorderlicht in volle glorie kunt bewonderen.

  • locatie
  • klimaat
  • seizoen
  • zonactiviteit

Locatie: waar kun je het Noorderlicht zien?

De locatie waar het het beste te zien is, is in een cirkelvorm om de Noordpool heen. Ongeveer ter hoogte van Noord-Alaska, Noord-Canada, Noord-Noorwegen en Noord-Rusland. Hoe verder je van dit gebied bent, hoe minder zichtbaar het licht is. Dat verklaart waarom het Noorderlicht bijna nooit te zien is in Nederland. Soms in het verre noorden van Nederland, kun je het met een goede camera zien, maar helaas bijna niet met het blote oog.

Het weer en het seizoen

Het weer kan de kans op een zichtbaar Noorderlicht, verkleinen. Als het bewolkt is zie je er niets van. Het moet dus helder weer zijn. Je kunt op de beste plek ter wereld staan en alsnog niets zien van het natuurspektakel als het bewolkt is.

Het seizoen is ook belangrijk. In de zomer is het vrijwel de hele dag licht. Om het Noorderlicht te kunnen zien moet het donker zijn. Daarom heb je de beste kans tussen de winter en de lente.

Zonactiviteit

Tot slot speelt de zon ook nog een belangrijke rol. Eens in de elf jaar is de zon het actiefst. Dat betekent dat er meer zonnewinden dan normaal voorkomen en het Noorderlicht dus beter zichtbaar is.

Kleuren van het Noorderlicht en Zuiderlicht

De kleuren van het noorderlicht en zuiderlicht (Zuidpool) worden veroorzaakt door de samenstelling van de atmosfeer, oftewel: de hoeveelheid en soort atomen die licht uitzenden als gevolg van kosmische straling. Op aarde zorgt zuurstof ervoor dat aurora’s er overwegend groen uitzien. Rode en blauwe effecten worden door stikstof veroorzaakt. Aangezien de dampkring overal op aarde dezelfde samenstelling kent, ziet het zuiderlicht er dus hetzelfde uit als het noorderlicht.

Beste tijd Noorderlicht IJsland, Noorwegen en Lapland

Wat is de beste tijd om het Noorderlicht te zien in IJsland, Noorwegen, Finland of Lapland? Ben je van plan om een reis te maken naar een van deze landen en hoop je een glimp op te vangen van de Aurora Borealis?

Het blijft lastig te voorspellen wat nou precies de beste maand is. Een beetje mazzel is hierbij vooral ook nodig!

Ontdek onze Noorderlichtreizen
Over de auteur
Gaby Verdam
Gaby Verdam

Al vanaf 2005 werkzaam voor Interfact Travel en ik heb mede door mijn werk al aardig wat bestemmingen mogen bezoeken. Onder andere Zuid-Afrika, Amerika, Canada, Spanje, Frankrijk en uiteraard Griekenland!